İnşacı Kuram ve Yorumlamacı-Niceliksel Söylem Analizi İkilisi Çerçevesinde Küreselleşme ve Milli Kimlik Dönüşümü İlişkisi Nasıl İncelenebilir?

Author:

Sarıaydın Erdem1ORCID

Affiliation:

1. Millî Savunma Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Anabilim Dalı

Abstract

Küreselleşmenin merkez ülkelerinde ortaya çıkan küreselleşme karşıtı hareketlerin hızla ivme kazanması ve politik etkide bulunacak bir konuma gelmesi, küreselleşme paradigması krizini daha da önemli hale getirmiştir. Özellikle ABD ve İngiltere gibi küreselleşmeci dış politika paradigmasının başat konumda olduğu ülkelerde söylemden eyleme geçen küreselleşme karşıtlığının milli kimlikle ilişkisi, dikkat çeken araştırma konuları arasında yer almaktadır. Ancak, literatür bu iki olgu arasındaki ilişkiyi açıklayacak metodolojik ve ampirik bir yaklaşımdan yoksundur. İki olgu arasındaki ilişkinin mahiyetini anlamak için kuram, yöntem ve kavram arasındaki insicamlı ve bütüncül bağı kurmak bu yoksunluğu gidermek için atılması gereken ilk adımlardan biridir. Küreselleşmeci ideolojinin tasavvur ettiği gibi küreselleşmeye aykırı olarak konumlandırılan milli kimliklerin yükselişinin krizdeki küreselleşme karşısındaki mevcut durumu ve yorumlanışı da önem arz etmektedir. Bu çalışmada milli kimliğin küreselleşme paradigmasının yükselişi ve gerileyişi karşısındaki dönüşümünün ve mahiyetinin hem İnşacılık hem de yorumlamacı-niceliksel söylem analizi yöntemi ile birlikte ele alınması ve kavramsal boyutun bu yöntem ve kuram ile uyumlu bir perspektiflerden incelenmesi teklif edilmektedir. Sonuç olarak, küreselleşmeye yönelik olumlu ya da olumsuz sosyo-politik hareketler ve milli kimliklerin dönüşümü arasındaki etkileşim İnşacılığın kuramsal zemini üzerinde yükselen küreselleşme ve milli kimlik tanımları ile ve yorumlamacı-niceliksel söylem analizi yöntemi kullanılarak ortaya çıkarılan milli kimlik söylemleri ile kuram-yöntem-kavram bağlamında insicamlı ve bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır.

Publisher

Faculty of Economics and Administrative Sciences, Yozgat Bozok University

Reference50 articles.

1. Albrow, M. (1996). The Global Age: State and Society Beyond Modernity. Polity Press.

2. Allan, B. B. (2016). Recovering Discourses of National Identity. Ted Hopf ve Bently B. Allan (Ed.), Making Identity Count: Building a National Identity Database (s.20-45). Oxford University Press.

3. Ashley, R. K. (1984). The Poverty of Neorealism. International Organization, 38(2), 225-286.

4. Bremmer, I. (2018). Us vs. Them: The Failure of Globalism. Portfolio.

5. Castells, M. (2004). The Power of Identity (2. bs). Blackwell Publishing.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3