Affiliation:
1. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
2. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çalışmanın amacı değerler eğitimi açısından Âşık Davut Sulari türkülerinin incelenmesi ve tema analizlerinin yapılmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu, Âşık Davut Sulari’ye ait TRT Türk Halk Müziği repertuvarında yer alan ve almayan ulaşılabilen 200 türkü oluşturmaktadır. Araştırmada, Âşık Davut Sulari’nin türkülerinde yer alan değer un-surlarını belirlemeye yönelik nitel yöntemlerden içerik analizi ve belgesel tarama modeli kullanılmıştır. Bu kapsamda, Sulari’nin türküleri MEB İlköğretim ve Ortaöğretim Müzik Dersi Öğretim Programlarında yer alan 10 kök değer (adalet, dostluk, dürüstlük, öz dene-tim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik) ve temaları açısından analiz edilmiştir. Değer saptanan türkülerin ise tema analizleri yapılmıştır. Değer ve te-maların belirtildiği örnek türkülerin bazıları, sözleri ve notaları ile verilmiştir. Çalışmanın sonucunda; Sulari türkülerinde en fazla “sevgi” değerinin mevcut olduğu, “adalet”, “yardımseverlik” ve “sorumluluk” değerlerinin mevcut olmadığı, en az görülen değerlerin ise “sevgi-saygı”, “sevgi-öz denetim”, “öz denetim” ve “öz denetim-dürüstlük” değerleri olduğu incelenmiştir. Değer tespit edilen türküler, temaları açısından incelendiğinde ise türkülerde en yoğun olan değer ve temanın “sevgi değeri ve aşk teması” olduğu, “sevgi değeri ve tasavvufi temada” olan türkülerin azımsanmayacak düzeyde olup ikinci en yoğun değer ve tema olduğu, “sevgi-saygı değeri, anlatı teması”, “sevgi-öz denetim değeri, tasav-vufi tema”, “sevgi değeri, aşk ve hasret teması”, “sevgi değeri, farkındalık ve çaresizlik teması”, “sevgi değeri, öz denetim ve tasavvufi tema”, “sevgi değeri, farkındalık teması”, “sevgi değeri öğüt teması”, “sevgi değeri, sitem teması”, “sevgi değeri yakınma teması”, “dostluk değeri, anlatı teması”, “dostluk değeri, hasret teması”, “dostluk değeri, sitem teması”, “dostluk değeri, tasavvufi tema”, “dürüstlük değeri, anlatı teması”, “sabır değeri, öğretici tema”, “sabır değeri, yakınma teması”, “vatanseverlik değeri, hasret teması”, “vatanseverlik değeri, yakınma teması”, “öz denetim değeri, çalışkanlık teması”, “saygı değeri, yakınma teması” ve “sevgi değeri, anlatı ve öğüt temalarında” olan türkülerin ise en az yoğunlukta olduğu saptanmıştır.
Publisher
Sinop Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference52 articles.
1. Albayrak, N. (2009). Türk halk şiirinde biçim ve tür sorunu. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 2(3-4), 133-186., s151.
2. Arıcı, A. F., & Züleyha, E. R. Değerler Eğitimi Aracı Olarak Türküler: Bir İçerik Analizi. Iv. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, 19.
3. Arslan, M. (2015). Kültürel Belleğin Uzman Taşıyıcıları Olarak Âşıklar. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 15(1), 1-6.
4. Arvas, A. (2015). Gezgin Bir “Alevî Dedesi”: Âşık Davut Sularî. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, (74), 199-209.
5. Aydoğdu, Ü. R., Karamustafaoğlu, O., & Bülbül, M. Ş. (2017). Akademik Araştırmalarda Araştırma Yöntemleri ile Örneklem İlişkisi: Doğrulayıcı Doküman Analizi Örneği. Dicle University Journal of Ziya Gokalp Education Faculty, (30).