Abstract
Bu araştırma eTwinning projelerinin avantajları, dezavantajları ve projeleri sınırlayan etmenleri incelemek maksadıyla durum çalışması deseninde tasarlanmış nitel bir araştırmadır. Araştırmanın amacına uygun olarak çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemleri içerisinde yer alan ölçüt örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 öğretim yılında Konya ilindeki devlet okullarında görev yapan, eTwinning projeleri konusunda deneyimi olan farklı branşlardan 15 gönüllü öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre eTwinning projelerinin öğrenmeyi /öğretmeyi geliştirme, kültürel etkileşim, özgüven ve dil gelişimi gibi avantajları olduğu görülmüştür. Ayrıca projelerin öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerini olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Projelerin dezavantajları noktasında katılımcı öğretmenlerin yarısı hiçbir dezavantajı olmadığını belirtirken yarısı ise projelerin çok zaman alması ve fedakârlık gerektirmesi şeklinde dezavantajları olduğunu belirtmişlerdir. eTwinning projelerinin gelişimini sınırlayan etmenler incelendiğinde ise okul idaresinin olumsuz tutumları, zaman sorunu ve öğrencilerin teknik alt yapı eksiklikleri dikkat çekmektedir. Bu sonuçlara göre okul yöneticilerinin eTwinning proje uygulamalarını desteklemeleri ve proje çalışmalarının okullarda yaygınlaştırılması önerilebilir.
Publisher
Ani Publishing and Consulting Company
Reference34 articles.
1. Acar, S.; & Peker, B. (2021). What are the Purposes of Teachers for Using the eTwinning Platform and the Effects of the Platform on Teachers?. Acta Didactica Napocensia, 14(1), 91-103, https://doi.org/10.24193/adn.14.1.7
2. Akar, H. (2016). Durum çalışması. A.Saban ve A.Ersoy (Ed.), Eğitimde nitel araştırma desenleri içinde (ss. 111-149). Ankara: Anı Yayıncılık.
3. Akdemir, A. S. (2017). eTwinning in language learning: The perspectives of successful teachers. Journal of Education and Practice, 8(10), 182-190.
4. Akıncı, B. (2018). eTwinning proje uygulamalarının öğrencilerin yabancı dil becerileri ile öğretmenlik mesleki gelişimine katkısı (bir eylem araştırması) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Burdur.
5. Αλεξίου, Λ Ν. (2019). Teaching mathematical concepts using web-based collaborative enviroments. An eTwinning case study. Open Education - The Journal for Open and Distance Education and Educational Technology, 15(1), 111-124.