Fen Öğretiminde Jigsaw Tekniğini Kullanımı

Author:

ERTAÇ Adem1ORCID,ÖZTÜRK Bilge2ORCID

Affiliation:

1. BAYBURT UNIVERSITY, BAYBURT FACULTY OF EDUCATION, DEPARTMENT OF MATHEMATICS AND SCIENCE TEACHING, SCIENCE TEACHING PR.

2. BAYBURT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Öğrencinin öğrenme ortamında aktif hale gelmesini sağlayarak, sınıfta başarı düzeyinin artmasına yardımcı olan ve Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programında vurgulanan öğrenci merkezli yaklaşımlardan biri olan işbirlikli öğrenme, öğrencinin öğrenme ortamında aktif rol almasını sağlayarak, sınıfta başarı düzeyinin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu yaklaşımın tekniklerinden biri olan Jigsaw tekniği de konunun bütünün öğrenilebilmesi için herkesin birbirine destek olduğu, bundan dolayı pozitif bağımlılığın çok yüksek hissedildiği, bunun yanında tüm öğrencilerin hem öğretip hem de öğrendiği, dolayısıyla bir kısım öğrencinin baskın olmasının mümkün olmadığı bir tekniktir. Dahası Jigsaw tekniği herkesin katkısının değerli olduğu, öğrencilerin konuyu arkadaşlarından öğrenecek olmalarından dolayı arkadaşlarını çok iyi dinledikleri, birbirlerine destek olmaya ve birbirlerinin çalışmasına ilgi göstermeye dolayısıyla öğrenmeye istekli oldukları bir tekniktir. Bu doğrultuda literatür incelendiğinde Jigsaw tekniğinin başta eğitim olmak üzere; mühendislik, sağlık bilimleri, tarih, coğrafya ve dil bilimleri gibi birçok alanda kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Jigsaw tekniğinin güncel kullanım alanlarından biri olan fen öğretimindeki yerine ve önemine dikkat çekmektir. Amaç doğrultusunda araştırmada Jigsaw tekniğinin kullanıldığı çalışmalar incelenerek fen öğretimindeki kullanımına dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Alan yazındaki çalışmalar dikkate alındığında, genel olarak Jigsaw tekniğinin fen dersine karşı ilgiyi artırdığı, akademik başarıyı yükselttiği, arkadaşlık ilişkilerini olumlu etkilediği, olumlu bağlılığı sağladığı, motivasyonu güçlendirdiği ve öğrencinin kendisini keşfetmesini yardımcı olduğu çıkarımları yapılabilir.

Publisher

Social Sciences: Theory and Practice

Subject

General Medicine

Reference35 articles.

1. Açıkgöz, K.Ü. (1992). Aktif öğrenme. İzmir: Eğitim Dünyası Yayınları.

2. Açıkgöz, K.Ü. (2014). Aktif öğrenme (13. Baskı). İzmir: Kanyılmaz Matbaacılık.

3. Akkus, A., & Doymus, K. (2022). Effect of subject jigsaw and reading writing presentation techniques on academic achievement of 6th grade. Journal of Turkish Science Education, 19(2), 496-510.

4. Arslan, A.G., & Tertemiz, N. (2004). İlköğretimde bilimsel süreç becerilerinin geliştirilmesi. Gazi Üniversitesi Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(4), 479-492.

5. Ayas, A., & Özmen, H. (2002). Lise kimya öğrencilerinin maddenin tanecikli yapısı kavramını anlama seviyelerine ilişkin bir çalışma. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, 19(2), 45-60.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3