Abstract
Bu araştırmanın amacı, sosyal medya platformlarında öğrencisi ile arkadaş olan öğretmenlerle ilgili sosyal medya (ekşi sözlük) kullanıcılarının algılarını incelemektir. Bu bakımdan araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analiz yöntemi göre kullanılmıştır. Araştırma verilerine 15.12.2018 ve 14.09.2021 tarihleri arasında ekşi sözlük sosyal paylaşım sitesinden erişilmiştir. Öğrencisi ile sosyal medyada arkadaş olan öğretmen ile ilgili 129 yorum analize dahil edilmiştir. Verilerin analizi içerik analizi tekniği ile yapılmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda, öğrencisi ile sosyal medyada arkadaş olan öğretmenlerle ilgili yapılan yorumlarda bu öğretmenlerin genel olarak olumsuz kişilik özelliklerine sahip olduklarından bahsedildiği ortaya çıkmıştır. Bu arkadaşlığın uygunluğu ile ilgili kullanıcıların yapmış oldukları yorumlarda olumlu yönlerden bahsedilmiş olsa da daha çok olumsuz görüşlerin ağır bastığı da görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin öğrencileri ile sosyal medya üzerinden arkadaşlık kurarken dikkat etmeleri gereken bazı kuralların olduğu da ortaya çıkmıştır. Buna göre kullanıcılar öğretmenlerin öğrencileri hesaplarına eklerken ve ekledikten sonra etkileşimlerinde bu kurallara uymaları gerektiğini belirtmişlerdir. Bu kurallara dikkat edilmediği takdirde adli-idari soruşturma ve otorite kaybı gibi sorunlar yaşayabilecekleri de belirtilmiştir. Bu sorunlarla ilgili de öğrencileri başka hesaba ekleme, hesabı kapatma veya dondurma gibi çözüm önerilerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Publisher
Social Sciences: Theory and Practice
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference33 articles.
1. Akiti, L. (2012). Facebook off limits: Protecting teachers' private speech on social networking sites. Val. UL Rev., 47(1), 119–167.
2. Akkoyunlu, B., Dağhan, G., ve Erdem, M. (2015). Teacher's professional perception as a predictor of teacher-student friendship in Facebook: A scale development study. International Online Journal of Educational Sciences, 7(1), 242–259.
3. Alarcia, O. and Bravo, I. (2012). The impact of ICTs on lecturer and students interaction in university education processes. Universities and Knowledge Society Journal (RUSC), 9(2), 213–228.
4. Aslan, A., Turgut, Y, Göksu, İ., & Aktı Aslan, S. (2019). Çocukların Medya Okuryazarlık Düzeylerinin ve Kullanım Alışkanlıklarının Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39(2), 793-815.
5. Atkins, A. (2010). It’s complicated: Using Facebook to create emotional connections in student-professor relationships. The Journal of the Assembly for Expanded Perspectives on Learning, 16(1), 79–89. Baloğlu, A. (2015). Sosyal medya madenciliği. İstanbul: Beta.