Anlatı Terapisi: Terapötik Dünyaya Yeni Renkler Katmak Üzerine Bir Derleme

Author:

KARACABEY Hatice Vildan1ORCID,TUZCUOĞLU Adem Semai2ORCID

Affiliation:

1. MARMARA UNIVERSITY

2. MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Anlatı terapisi üçüncü dalga yaklaşımlar arasında yer alan, felsefi ve kurumsal temellerini sosyal yapısalcılık, post-yapısalcılık, söylem, feminizm, hermenötik, postmodernizm üzerine temellendiren ve geleneksel psikoterapi yöntemlerinden oldukça farklılaşan bir psikoterapi modelidir. Anlatı terapisi, insanların hayatının sosyal ve kültürel bağlamlar tarafından şekillendiğini varsaymaktadır ve bu bağlamların belirli söylemler ve kabul edilen 'gerçekler' ile anlatılara dönüştüğünü öne sürmektedir. Bu anlatılar, insanların kimliklerini belirlemekte ve nasıl düşüneceklerini, nasıl hissedeceklerini veya nasıl davranacaklarını etkilemektedir. Anlatı terapisi baskın anlatılardan kaynaklı olarak insanların yaşadıklarına karşın alternatif hikayeleri ortaya çıkarmaktadır ve gelecekteki yaşamlarını daha anlamlı ve zengin kılacak davranışları sürdürmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu derleme çalışmasının amacı, anlatı terapisini tanıtmak ve genel olarak ele almaktır. Bu amaçla, öncelikle anlatı terapisinin ortaya çıkışı ele alınacak ve ardından felsefi temelleri ve kuramsal dayanakları açıklanacaktır. Daha sonra terapi süreci ve terapötik süreçte kullanılan teknikler incelenecek ve son olarak anlatı terapisinin etkililiğine dair yapılan çalışmaların sonuçları gözden geçirilecektir. Anahtar Kelimeler: Narrative Terapi, Etkililik, Psikolojik Danışma, Anlatı Terapisi, Anlatı

Publisher

Istanbul Sabahattin Zaim University

Subject

General Chemical Engineering

Reference71 articles.

1. Abu-Rayyan, N. M. (2009). Seasons of life: Ex-detainees reclaiming their lives. International Journal of Narrative Therapy & Community Work, (2), 24-40.

2. Andersen, T. (1987). ‘The reflecting team; dialogue and meta-dialogue in clinical work’, Family Process, 26 (4): 415–28.

3. Avila, C. E. (2005). Emotionally focused therapy and narrative therapy integrated: Application to a trigeminal neuralgia client. (Alliant International University, SanDiego).

4. Beaudoin, M. N., Moersch, M., & Evare, B. S. (2016). The effectiveness of narrative therapy with children's social and emotional skill development: an empirical study of 813 problem-solving stories. Journal of Systemic Therapies, 35(3), 42-59.

5. Bertolino, B., & O’Hanlon, B. (2002). Collaborative, competency-based counseling and therapy. Boston: Allyn and Bacon.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. Uygulamalı ve Klinik Psikolojide Yazı Terapisinin Kullanımı;OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE;2024-09-10

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3