Abstract
Anlatı terapisi üçüncü dalga yaklaşımlar arasında yer alan, felsefi ve kurumsal temellerini sosyal yapısalcılık, post-yapısalcılık, söylem, feminizm, hermenötik, postmodernizm üzerine temellendiren ve geleneksel psikoterapi yöntemlerinden oldukça farklılaşan bir psikoterapi modelidir. Anlatı terapisi, insanların hayatının sosyal ve kültürel bağlamlar tarafından şekillendiğini varsaymaktadır ve bu bağlamların belirli söylemler ve kabul edilen 'gerçekler' ile anlatılara dönüştüğünü öne sürmektedir. Bu anlatılar, insanların kimliklerini belirlemekte ve nasıl düşüneceklerini, nasıl hissedeceklerini veya nasıl davranacaklarını etkilemektedir. Anlatı terapisi baskın anlatılardan kaynaklı olarak insanların yaşadıklarına karşın alternatif hikayeleri ortaya çıkarmaktadır ve gelecekteki yaşamlarını daha anlamlı ve zengin kılacak davranışları sürdürmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu derleme çalışmasının amacı, anlatı terapisini tanıtmak ve genel olarak ele almaktır. Bu amaçla, öncelikle anlatı terapisinin ortaya çıkışı ele alınacak ve ardından felsefi temelleri ve kuramsal dayanakları açıklanacaktır. Daha sonra terapi süreci ve terapötik süreçte kullanılan teknikler incelenecek ve son olarak anlatı terapisinin etkililiğine dair yapılan çalışmaların sonuçları gözden geçirilecektir.
Anahtar Kelimeler: Narrative Terapi, Etkililik, Psikolojik Danışma, Anlatı Terapisi, Anlatı
Publisher
Istanbul Sabahattin Zaim University
Subject
General Chemical Engineering
Reference71 articles.
1. Abu-Rayyan, N. M. (2009). Seasons of life: Ex-detainees reclaiming their lives. International Journal of Narrative Therapy & Community Work, (2), 24-40.
2. Andersen, T. (1987). ‘The reflecting team; dialogue and meta-dialogue in clinical work’, Family
Process, 26 (4): 415–28.
3. Avila, C. E. (2005). Emotionally focused therapy and narrative therapy integrated: Application to a trigeminal neuralgia client. (Alliant International University, SanDiego).
4. Beaudoin, M. N., Moersch, M., & Evare, B. S. (2016). The effectiveness of narrative therapy with children's social and emotional skill development: an empirical study of 813 problem-solving stories. Journal of Systemic Therapies, 35(3), 42-59.
5. Bertolino, B., & O’Hanlon, B. (2002). Collaborative, competency-based counseling and therapy. Boston: Allyn and Bacon.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献