Affiliation:
1. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DİYARBAKIR
2. Dicle Üniversitesi
Abstract
Makalenin konusu Hıristiyan Avrupa’nın cadılık fikrinin sinemanın gücüyle masumlara dönüşümüdür. Konu, Netflix’in orjinal yapımı olan Cursed (Lanetli), Luna Nera (Kara Ay) ve Akelarre (Kurtuluş Ayini) isimli filmlerle sınırlandırılmıştır. Bu filmler hem konunun anlaşılması hem de Netflix’in konuya bakış açısının ortaya konulması açısından yeterli düzeydedir. Burada temel amaç Hıristiyan dünyada cadılığa yüklenen anlamı ve bu anlamın sinemanın gücüyle masumiyete dönüştürülmesini açığa çıkarmaktır. Çalışmada önce Avrupa’da cadılık ve bunun Hıristiyanlıkla ilişkisi tarihsel verilere dayanarak ele alınmıştır. Film çözümlemesinde ise Avrupa’da eskiden yaşananla sinemadaki kurgusal yansıması arasında karşılaştırmaya dayalı yorumu hedeflenmiştir. Avrupa’da yaşanan cadı avı sürecinde Kilise, topluma zarar vereceğini düşündüğü cadılığın karşısında yer almış ve koruma içgüdüsüyle hareket ederek yıkıcı sonuçlara ve ölümlere sebep olmuştur. Sinema, suçluların masumiyetini açığa çıkarma yoluyla Kilise’nin geçmişteki bu değiştiremediği günahı ifadeye dökmekte ve itiraf mekanizmasını çalıştırmaktadır. Böylece bugünkü Kilise’nin itirafını ve masumiyetini mümkün kılmaktadır. Dolayısıyla çalışmada örneklem olarak seçilen üç filmin yayıncı platformu olan Netflix, bir yandan cadı olarak nitelendirilen insanların masumiyetini ortaya koymaya çalışırken diğer yandan Kilise açısından bir günah çıkarma eylemine girişmiştir. Burada verilmek istenen mesajlar neticesinde cadılarla birlikte Kilise de aklanmaya çalışılmış ve böylece dinden uzaklaşma eğiliminde olan modern insanla bağların güçlendirilmesi hedeflenmiştir.
Publisher
e-Sarkiyat Ilmi Arastirmalari Dergisi
Subject
General Materials Science
Reference33 articles.
1. Agüero, Pablo. Kurtuluş Ayini (Tarihi Drama, 2021). Netflix.
2. Akın, Haydar. Ortaçağ Avrupası’nda Cadılar ve Cadı Avı. İstanbul: Alfa Yayınevi, 2021.
3. Altunay, Erhan. Kadim Cadılık Öğretisi Wicca. İstanbul: Destek Yayınları, 2021.
4. Biersack, Aletta. “From Witchcraft to the Pentecostal-Witchcraft Nexus”. Pentecostalism and Witchcraft: Spiritual Warfare in Africa and Melanesia. ed. Knut Rio, Micheller MacCaarthy, Ruy Blanes. 293-304. Atlanta: Palgrave Macmillan Press, 2017.
5. Ebersole, Amy. “From Netflix to Netflixed: Digital Television Production in the Post-TV Platinum Age of the Audience”. University of Southern California Critical Studies 587/ (2013), 1-36.