Abstract
Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tüm dünyayı sosyal-ekonomik-kültürel-politik olarak birçok açıdan etkilemiştir. Temas ile bulaşan bir hastalık olduğu için salgının başlamasıyla birlikte fiziksel izolasyona önem verilmiştir. Bu durum gerek kamusal alanda gerek sosyal hayatta bir takım zorunlulukları doğurmuştur. Kültür alanı da bu süreçten etkilenmiştir. Eğitim, iş hayatı uzaktan yürütülürken, bazen kısa bazen uzun süreli sokağa çıkma yasağı yaşanmıştır. İnsanların toplu olarak bir arada bulundukları alanlar kapatılmıştır. Bunlar arasında müzeler de bulunmaktadır. Çalışmamızda bu sürecin müzeleri -özelinde Konuralp Müzesi gibi küçük ölçekli müzeleri- nasıl etkilediğini ele aldık. Müze çalışanları ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde pandemi sürecinin atlatılması için nelerin yapılıp-yapılmadığını irdeledik.
Publisher
Journal of International Museum Education
Reference25 articles.
1. Agostino, D., Arnaboldi, M. & Lampis, A. (2020). Italian state museums during the COVID-19 crisis: from onsite closure to online openness. Museum Management And Curatorship, 35(4), 362-372.
2. Aydıngün, Ş. (2022). Pandemi ve müzelerde siber güvenlik, Ozan Hetto (Ed.), Ülker Ardıçoğlu'na Armağan Müzeciliğe ve Kültüre Adanmış Bir Ömür Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Tarih Yazıları, (ss. 361-371). Kitabevi Yayınları.
3. Barakazı, M. (2020). Koranavirüs salgınının müze ziyaretleri üzerine etkisi: İzmir örneği. Atlas Journal, 6(34), 892-901.
4. Calluso, C. & D'Angelo, V. (2022). The ımpact of digitalization on organizational change catalysts in museums. In Handbook of Research on Museum Management in The Digital Era (pp. 20-36). IGI Global.
5. Dikmen Ç. B. & Toruk F. (2017). Prusias ad Hypium Antik Kenti üzerinde bir yerleşim: Konuralp. Researcher, 5(4), 176-210.