Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ (DR)
2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSAT FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Abstract
Küresel iklim değişikliği ve çevresel bozulmalar turizm sektörünün yeşil ekonomi perspektifinden değerlendirilmesini sektörün sürdürülebilirliği açısından önemli hale getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, Azerbaycan turizminin yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik çerçevesinde analiz etmektir. Ayrıca, Azerbaycan turizm sektörünün GSYİH’ye katkısı, istihdama etkisi ve sürdürülebilir kalkınma potansiyeli incelenecektir. Çalışmada, veriler ikincil kaynaklardan literatür taraması yoluyla elde edilmiştir. Ayrıca, konu ile ilgili olarak mevcut durumu analiz etmek için SWOT analizi yapılmıştır. Yapılan literatür taraması ve SWOT analizinin sonuçlarına göre; Azerbaycan, zengin doğal kaynaklara ve turizm potansiyeline sahip olmakla birlikte yeşil ekonomi ve sürdürülebilir turizm alanlarında altyapı, yatırım, tanıtım ve çevre bilinci eksikliği gibi zayıf yönleri bulunmaktadır. Bununla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım, kurtarılan bölgelerin turizm potansiyelini değerlendirme, uluslararası iş birlikleri, dijitalleşme ve yeşil ekonomi uygulamalarını geliştirme fırsatları mevcuttur. Bunların yanı sıra iklim değişikliği, doğal afetler, bölgesel istikrarsızlıklar ve sürdürülebilir turizm başarısızlıklarından kaynaklanan tehditler de göz ardı edilmemelidir. Çalışmadaki analizin sonuçlarının, Azerbaycan’ın turizm sektörünün geliştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi için politika önerilerinin oluşturulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Publisher
Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Uygulama ve Araştırma Merkezi
Reference94 articles.
1. Abasova, Y. (2011). The role of international exhibitions and fairs in the development of tourism. Materials of The Scientific-Practical Conference on The Subject of Agricultural Economy: 20th Anniversary of İndependence (217-221). Baku.
2. Abbasova, K. (2018). Azerbaycan’da Hazar Kıyısının Turizm-Rekreasyon Potansiyelinin Analizi Ve Değerlendirilmesi [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. UNEC.
3. Abdullayeva, G. (2023). Azerbaycan’da eko-turizmin geliştirilmesi. Turan-Sam, 15(Sp. Sayı), 45-57.
4. Ahmadli, T., Hasanov, H. & Huseynov, R. (2021). Lenkaran bölgesinin ekoturizm potansiyeli. Batı Kaspi Üniversitesi Dergisi. Bilimsel Haberler (3), e-ISSN 2789-4614.
5. Ahmadov, E. & Khalilov, T. (2019). Azerbaijan from ınclusive and ınnovative governance to green economy. Economic and Social Development: Book of Proceedings, 988-1001.