Affiliation:
1. KIRIKKALE UNIVERSITY, FACULTY OF VETERINARY MEDICINE
2. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, VETERİNER FAKÜLTESİ
Abstract
Doppler ultrasonografi ile böbrek hastalığından şüphelenilen kedi ve köpeklerde olası böbrek hastalıklarının teşhisine yönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, kedilerde böbrek hastalıklarının erken tanısında Doppler ultrasonografinin kullanılabilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Doppler ultrasonografi erken tanı için böbrek hastalığı olan hayvanların ayırt edilebilirliğini veya farklılıklarını belirlemek için kullanıldı. Üriner sistem rahatsızlığı olduğu belirlenen 10 adet kedi ve herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı olduğu tespit edilen 11 adet kedi olmak üzere toplam 21 adet farklı ırklarda kedi çalışmaya dahil edildi. Tüm kedilerin her iki böbreği ultrasonografik olarak incelenerek Doppler yardımıyla Renal Pulsative index (RPI) ve Renal Resistive index (RRI) değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hayvanlar sakin mizaçlı oldukları için sedasyona gerek kalmadan muayeneler yapıldı. Klinik muayenelerinin ardından alınan kan örnekleri hemogram ve biyokimyasal testlere tabi tutuldu. Daha sonra ultrasonografik olarak böbrekler değerlendirilmiştir. Çalışmada Doppler sonrası elde edilen veriler kayıt altına alınarak hastalık ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Sağlıklı kedilerde, sağ böbrek ve sol böbrek arasında RRI açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sol böbrek için, RI, kronik böbrek ve akut böbrek hasarı olan hayvanlarda önemli ölçüde daha yüksekti (P< 0.001). Kan biyokimya değerleri karşılaştırıldığında ise özellikle Kreatinin, BUN, ve BUN/CRE değerlerinin gruplar arasında anlamlı şekilde değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Her iki grupta da böbrekteki RI değeri üzerinde yaş veya cinsiyetin anlamlı bir etkisinin olmadığı gözlendi. Sonuç olarak böbrek hastalığı veya hasarı olan pet hayvanlarda RI değerleri değişkenlik gösterdiğinden taramalarda saptanan hem RI hem de PI değerlerinin erken dönemde değişikliklerin klinik olarak belirlenmesi ve akut böbrek yetmezliklerinde erken teşhis için faydalı olabileceği düşünülmüştür.
Funder
No. Any institution or organization does not support it.
Subject
General Chemical Engineering
Reference21 articles.
1. Altıntaş A, Pekcan M, Karadeniz A, Kırmızıgül AH (2006). Kronik böbrek yetmezliği belirtileri gösteren kedilerde biyokimyasal ve hematolojik değişiklikler. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53 (2), 97-109.
2. Bartges JW (2012). Chronic kidney disease in dogs and cats. Vet Clin Small Anim, 42 (4), 669–692.
3. Becker JA (1991). Evaluation of renal function. Radiology, 179 (2), 337- 338.
4. Börkü MK, Kurtdede A, Aydın Y, Durgut R, Pekkaya S, Özkanlar Y (2000). Kronik böbrek yetmezliği belirtileri gösteren kedi ve köpeklerde klinik, laboratuvar ve patolojik bulgular. Ankara Üniv. Vet. Derg, 47 (3), 281-289.
5. Bonazzi M, Volta A, Gnudi G, Bottarelli E, Gazzola M, Bertoni G (2007). Prevalence of the polycystic kidney disease and renal and urinary bladder ultrasonographic abnormalities in Persian and exotic shorthair cats in Italy. J Feline Med Surg, 9 (5), 387–391.