Abstract
Antibiyotik dirençliliği küresel bir sağlık problemidir. Özellikle tavuklar antibiyotik direncinin ve direnç genlerinin kaynağı konumundadır. Bu çalışmada kloakal svap ile alınan örneklerde laktozu fermente edemeyen Gram negatif bakteri türlerinin araştırılması ve antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bakterilerin tanımlanması MALDİ-TOF-MS ile yapılmış ve sonrasında çoklu ilaç direnci disk difüzyon testleri ile belirlenmiştir. Ayrıca izolatlarda genişletilmiş spektrumlu beta laktamaz, AmpC ve karbapenemaz varlığı CLSI tarama ve doğrulma testleri ile araştırılmıştır. Toplamda elde edilen 27 izolatın 20’si Escherichia coli, 4’ü E. fergusonii, 1’er izolat Pseudomonas fulva, Aeromonas media, Serratia marcescens olarak tanımlanmıştır. Çalışmada 7 ayrı sınıftan 19 farklı antibiyotik diski kullanılmış ve buna göre izolatların %63’ünde 3 veya daha fazla sınıftan antibiyotiğe karşı direnç tespit edilmiştir. En yüksek direnç oranı tetrasiklinde (%74.07) görülürken imipeneme karşı tüm izolatların duyarlı olduğu saptanmıştır. Karbapenemaz hiçbir izolatta tespit edilememişken P. fulva’da beta laktamaz ve AmpC direnci gözlenmiş ve aynı izolat blaCTX-M, CIT, blaKPC genleri yönünden PCR ile araştırılmıştır. Sadece blaCTX-M geni yönünden pozitif bulunmuştur. Sonuç olarak beta laktamaz varlığının düşük olması sevindirici olsa da bakterilerde yüksek çoklu ilaç direncine rastlanmıştır. Bu durum yeni terapötik yaklaşımlar gerektiğini düşündürmektedir. Ayrıca “Tek Sağlık” yaklaşımı düşünüldüğünde antibiyotik direncinin hayvan-insan çevre etkileşimi doğrultusunda sürekli izlenmesi ve değerlendirilmesi gerektiği ön görülmüştür. Çünkü direnç gelişimi bakteriler arasında sürekli değişim halindedir.
Subject
General Chemical Engineering
Reference49 articles.
1. Al Azad MA R, Rahman M M, Amin R ve ark. (2019). Susceptibility and multidrug resistance patterns of Escherichia coli isolated from cloacal swabs of live broiler chickens in Bangladesh. Pathogens, 8 (3), 118.
2. Andersson D I, Balaban N Q, Baquero F (2020). Antibiotic resistance: turning evolutionary principles into clinical reality. FEMS Microbiol Rev, 44 (2), 171-188.
3. Asambe A, Babashani M, Salisu US (2018). In vitro comparative activity of ciprofloxacin and enrofloxacin against clinical isolates from chickens in Benue State, Nigeria. Nigerian Vet J, 39 (3), 199-208.
4. Babacan O, Karadeniz H. (2019). Çiğ tavuk etlerinden izole edilen Salmonella spp. suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması. Vet Hekim Der Derg, 90 (2), 105-114.
5. Bayraktar E, Şekeroğlu A, Duman M (2019). Artvin İlinde farklı rakımlarda köy tavukçuluğu yapan işletmelerin kümes ve tercih edilen kanatlının özellikleri ile hastalıklara yaklaşım durumlarının belirlenmesi. In Congress Book, 4 th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress-2019 (p. 292).