Abstract
Bu çalışma Milli Eğitim Bakanlığı 2018 Fen Bilimleri dersi öğretim programı 6. Sınıf “Dünya ve Evren” konu alanı altında yer alan “Güneş Sistemi ve Tutulmalar” ünitesi içinde “Güneş sistemi” konusunun kazanımları temel alınarak yazılan şarkının derslerde kullanılmasına yönelik uygulamaları içermektedir. Bu kapsamda yazılan şarkı, animasyon ve işaret dili ile desteklenerek profesyonel bir ortamda seslendirilmiş ve hazırlanan 5 E ders planı ile daha önce bu konuda eğitim almamış olan 5. sınıflarda konunun öğretimi amacıyla uygulanmıştır. Bu sayede şarkı ile desteklenerek hazırlanan dersin öğrencilerde “Güneş Sistemi” konusunda yer alan kavramları öğrenmeleri ölçülmek istenmiştir. Aynı zamanda şarkı ile ilgili öğrenci ve öğretmen görüşleri alınarak analiz edilmiştir. Öğrencilerde konu ile ilgili kavramların öğrenimini ölçmek amacıyla şarkı içeriğinde yer alan bilgilerin kazanımına yönelik kısa cevaplı bir test hazırlanmıştır. Bu test uygulama öncesinde ön test ve uygulama sonrasında son test olarak kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışmada, deneysel modellerden tek gruplu ön test-son test zayıf yarı deneysel desen kullanılmıştır. Öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen bulgulara göre popüler müzik ve animasyon ile hazırlanan şarkılı video ile ders işlemenin, eğlenerek öğrenme ve kolay öğrenmeye katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen bulgulara göre ise şarkının konu ile ilgili kazanımları kapsadığı, ayrıca eğlenerek öğrenme ve kalıcı öğrenmeye katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Kısa cevaplı testlerden elde edilen bulgular, öğrencilerin son test puanlarında, ön test puanlarına oranla anlamlı bir yükseliş olduğunu göstermiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre şarkılı video ile ders işlemenin konuyu öğrenmede pozitif yönde katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak hem öğretmenler hem de öğrenciler tarafından çokça karıştırılan meteor, meteorit, göktaşı gibi kavramların yabancı dilde yayımlanan kaynaklardan dilimize doğru bir şekilde çevrilebilmesi amacıyla, basılı ve çevrimiçi sözlükler için çeviri önerilerinde bulunulmuştur. Fen Bilimleri ders kitapları için de gezegenlerin sürekli değişen uydu sayılarının işlenmesine ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Reference55 articles.
1. Kaynakça
Acar, M., & Evren, S. (2022). Ay Çarpma Parlamalarının Gözlenmesi. Turkish Journal Of Astronomy And Astrophysics, 3(3), 52-56.
2. Aksakal, Ş., Yılayaz, Ö. (2019). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen Etkinliklerinde Sanata Yönelik Metaforik Algıları. Türkiye Eğitim Araştırmaları Dergisi, 6(1), 1- 17.
3. Angier, N. (2007). The Canon. New York: Houghton Mifflin.
4. Aydın, A., Aslan, A., Aydınbelge, B. (2023). Ortaokul Ve İmam Hatip Ortaokulu Fen Bilimleri 6. Sınıf Ders Kitabı. Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ders Kitapları Dizisi, 17-25.
5. Betül Demirci. (2023, Aralık 18). GEZEGENLERİM RAP ŞARKISI | Animasyon [Video]. Youtube. Https://Youtu.Be/D1vatf_Aqxy