Affiliation:
1. Bahçeşehir Üniversitesi
Abstract
Düzenli ve düzensiz çekim eklerinin biçimbilimsel olarak nasıl işlemlendiği ve zihinde depolandığı birçok Avrupa dilinde araştırılıp sonuç olarak konuşucuların genellikle kural ve çağrışım tabanlı olan iki farklı mekanizmayı kullandıkları bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, D1 Türkçe konuşucularının Türkçe geniş zaman eklerinin genelleme örüntülerini araştırmak ve düzensiz yapıları biçimbilimsel olarak nasıl işlemlediklerini ve depoladıklarını bulmaktır. Yapay sözcük kabul edilebilirlik puanlama yöntemi kullanılarak toplanan veriler, D1 Türkçe konuşucularının Türkçe geniş zaman eklerini genellerken düzenli sözcükler için kural tabanlı mekanizmayı, düzensiz sözcükler için ise çağrışım tabanlı mekanizmayı kullandıklarını ve bu bakımdan diğer Avrupa dilleri konuşucuları ile benzerlikler gösterdiklerini ortaya çıkarmıştır. Elde edilen bulgular, biçimbilimsel işlemleme ve genelleme örüntüleri üzerine önerilen farklı modeller ışığında tartışılmıştır.
Publisher
Journal of Linguistics Research
Subject
Linguistics and Language,Language and Linguistics
Reference30 articles.
1. Albright, A., ve Hayes, B. (2003). Rules vs. analogy in English past tenses: A computational/experimental study. Cognition, 90(2), 119-161.
2. Barr, D. J., Levy, R., Scheepers, C., ve Tily, H. (2013). Random-effects structure for confirmatory hypothesis testing: Keep it maximal. Journal of Memory and Language, 68(3), 255-278.
3. Bates, D., Mächler, M., Bolker, B., ve Walker, S. (2015). Fitting linear mixed-effects models using lme4. Journal of Statistical Software, 67(1), 1-48.
4. Brovetto, C., ve Ullman, M. T. (2005). The mental representation and processing of Spanish verbal morphology. D. Eddington (Yay. haz.), Selected proceedings of the 7th Hispanic linguistics symposium içinde (ss. 98-105). Cascadilla Press.
5. Bybee, J. (1995). Regular morphology and the lexicon. Language and Cognitive Processes, 10(5), 425-455.