Affiliation:
1. NIGDE OMER HALISDEMIR UNIVERSITY, FACULTY OF SCIENCE AND LETTERS
Abstract
Dedektör sistemleri ile birlikte kullanılan elektronik sistemler, dedektör yapısı ve kullanılan dedektör malzemeleri enerji çözünürlüğü üzerinde etki eden parametrelerdir. Bu çalışmada, deneysel ve uygulamalı nükleer çalışmalarda en çok tercih edilen dedektör sistemi olan Talyum katkılı NaI(Tl) sintilasyon dedektör sisteminin enerji çözünürlüğü performans incelemesi yapılmıştır. Bu araştırmada, yeni geliştirilen 50kHz sayım sayısı limitine sahip olan NUMEXO2 dijital elektronik sistem ile birleştirilen geleneksel NaI(Tl) dedektör sistemi kullanılarak veri alımı yapıldı. Bu çalışmadaki veriler Fransa'daki GANIL araştırma merkezinde gerçekleştirilen deney sonucundan alınıp analizi yapılmıştır. Deneyde kullanılan 60Co radyoaktif kaynağın 1173.2 keV ve 1332.5 keV gama enerji pikleri için NaI(TI) fosfor sandviç detektörün her bir kristalinden elde edilen spektrum, her bir referans enerji pikinin tam genişlik yarı yükseklik-FWHM (Full Width Half Maximum) değerlerini elde etmek için uygun hale getirildi ve her bir NaI(TI) fosfor sandviç dedektörün enerji çözünürlüğü performans incelemesi yapılmıştır.
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Fen Ve Muhendislik Bilimleri Dergisi
Reference12 articles.
1. Akkurt, I., Gunoglu, K. & Arda, S.S. (2014). Detection Efficiency of NaI
2. (Tl) Detector in 511-1332 keV Energy Range. Hindawi Publishing Corporation Science and Technology of Nuclear Installations, 2014, 1-5.
3. Arıcı, T., (2012). Gama ışını spektroskopisi için bir hibrid dedektör sisteminin kurulumu ve karakterizasyonu. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 110.
4. Celiktas, C., Ermis, E.E., Pilicer, E. (2014). Note on the comparison of experimental and simulated gamma energy spectra for NaI with 137Cs, 60Co, and 241Am. Annals of Nuclear Energy 73, 355-360.
5. De France, G. (2014). High resolution gamma-ray spectroscopy at GANIL, in Proc. 36th Brazilian Workshop on Nuclear Physics, Sao Paulo, 1625(1), 10-16.