Investigation of Antibacterial Properties of Ion-Doped β-Tri-calcium Phosphate Powders Produced via Microwave-Assisted Synthesis Technique
Author:
YELTEN COŞKUN Azade1ORCID, GÖÇTÜ Yağmur2ORCID, ERCAN Batur2ORCID
Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA 2. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
β-trikalsiyum fosfat (β-TCP), ortopedi uygulamalarında sıklıkla kullanılmakta olan kalsiyum fosfat (CaP) esaslı biyoseramik malzemelerden biri olup biyoemilebilir karakterdedir ve implantasyon alanına bağlı olarak macun, kaplama, toz, granül vb. formlarda uygulanabilmektedir. β-TCP üretimi için genellikle tercih edilen yaş kimyasal yöntemlerde, üretim sürelerinin uzun ve çok adımlı olması ve proses parametrelerinin kontrol edilmesinde güçlükler yaşanması nedeniyle farklı sentez yollarının geliştirilmesi yönünde araştırmalar ağırlık kazanmıştır. Bu çalışmada, β-TCP tozları deneysel sürecin çok daha kısa ve pratik olması yönleriyle ön plana çıkan mikrodalga destekli sentez tekniği ile elde edilmiştir. Hazırlanan Ca ve P kaynak çözeltileri reaksiyona sokulduktan sonra mikrodalga ışımasına tabi tutulmuş, ışıma sonrası ürünün santrifüj edilmesiyle açığa çıkan yaş çökelti kurutulmuş ve nihai olarak 900°C’de ısıl işlem görmesi sağlanmıştır. Böylelikle antibakteriyellik ve kemik gelişimini destekleme özellikleri sergilemesi beklenen Ce+3 ve SeO3-2 katkılı β-TCP tozları üretilmiştir. Tozların karakterizasyonu kapsamında; X-Işını Difraksiyonu (XRD) ile kimyasal faz analizi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Enerji Dağılım Spektrometresi (EDS) ile mikroyapı ve elementel haritalama incelemeleri, vücut benzeri sıvı (Simulated Body Fluid, SBF) içerisinde 37°C’de 14 gün tutma suretiyle biyoaktivite davranışının belirlenmesi ve Staphylococcus aureus (S. aureus, ATCC 25923) kullanılarak yapılan bakteri etkileşim testleri doğrultusunda antibakteriyellik özelliklerinin tayin edilmesi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen tozlar, yüzeylerinde 1X SBF çözeltisinde 14 gün bekletilme sonucunda CaP esaslı birikintiler oluşturmuştur ve bu durum örneklerin biyoaktif karakterde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, iyon katkısına bağlı olarak bakteri koloni sayısında azalma tespit edilmesi de tozların antibakteriyellik özelliğine işaret etmektedir.
Funder
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Fen Ve Muhendislik Bilimleri Dergisi
Subject
General Engineering
Reference44 articles.
1. Abdulaah, H.A., Al-Ghaban, A.M., Anaee, R.A., Khadom, A.A. ve Kadhim, M.M., 2023. Cerium-tricalcium phosphate coating for 316L stainless steel in simulated human fluid: Experimental, biological, theoretical, and electrochemical investigations, Journal of Electrochemical Science and Engineering, 13(1), 115-126. 2. Albulescu, R., Popa, A.-C., Enciu, A.-M., Albulescu, L., Dudau, M., Popescu, I.D., Mihai, S., Codrici, E., Pop, S., Lupu, A.-R., Stan, G.E., Manda, G. ve Tanase, C., 2019. Comprehensive In Vitro Testing of Calcium Phosphate-Based Bioceramics with Orthopedic and Dentistry Applications, Materials, 12, 3704. 3. Alshemary, A.Z., Muhammed, Y., Salman, N.A., Hussain, R., Motameni, A., Gurbuz, R., Alkaabi, M.H.H. ve Abdolahi, A., 2022. In vitro degradation and bioactivity of antibacterial chromium doped β-tricalcium phosphate bioceramics, Ceramics-Silikáty, 66(3), 347-353. 4. Baino, F. ve Yamaguchi, S., 2020. The use of simulated body fluid (SBF) for assessing materials bioactivity in the context of tissue engineering: Review and challenges, Biomimetics, 5, 57. 5. Bohner, M., Le Gars Santoni, B. ve Döbelin, N., 2020. β-tricalcium phosphate for bone substitution: Synthesis and properties, Acta Biomaterialia, 113, 23-41.
|
|