TiO2, Ag ve TiO2@Ag Nanopartiküllerinin Sentezi, Karakterizasyonu ve Kök Hücreler Üzerindeki Etkilerinin in vitro Değerlendirilmesi
Author:
YEŞİLKIR BAYDAR Serap1, BAĞIROVA Melahat2, ALLAHVERDİYEV Adil2, ABAMOR Emrah Şefik3
Affiliation:
1. Istanbul Gelisim University 2. V.Akhundov Scientific Resarch Medical Preventive Institute 3. YILDIZ TECHNICAL UNIVERSITY, FACULTY OF CHEMISTRY-METALLURGY, DEPARTMENT OF BIOENGINEERING, BIOENGINEERING PR.
Abstract
Kök hücre ve nanoteknoloji son yılların en hızlı gelişen araştırma alanlarındandır ve bu iki önemli alanın birleşmesi ile kök hücre nanoteknolojisi adı verilen yeni bir branş ortaya çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ile nanoparçacıkların hücre içine girebildiği ve hücreler arası taşınabildiğinin belirlenmesinin ardından kök hücre nanoteknolojisindeki gelişmelerin arttığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, ilk kez olarak, farklı karakteristik özelliklere sahip olduğu bilinen gümüş ve titanyumdioksit nanopartikülleri ile bu nanopartiküllerin kombinasyonu ile elde edilen titanyumdioksit-gümüş nanopartikülünün insan yağ dokusu kaynaklı mezenkimal kök hücreler (hADMKH'ler) üzerindeki etkilerini araştırmaktır. hADMKH'ler hücre kültürü yapılarak çoğaltılmıştır. Diğer taraftan nanopartiküller sentezlenmiş, elde edilen nanopartiküller için Zeta potansiyeli tayin edilip SEM ile görüntüleme yapılmıştır. Üç farklı nanopartikül türünün farklı konsantrasyonlarının hücreler üzerindeki toksisitesi MTT testi ile belirlenmiştir. Ayrıca nanopartiküllere maruz bırakılan hücrelerin adipojenik ve osteojenik farklılaşma potansiyelleri Oil Red O ve Alizarin Red S boyama ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar aynı hücre hattı üzerinde her bir nanopartikül türünün farklı konsantrasyonlarının etkilerinin birbirinden farklı olduğunu göstermiştir. TiO2 nanopartikülleri 20 μg/mL'ye kadar toksik değilken Ag nanopartiküllerinin 1 μg/mL'de hücreler üzerinde önemli bir proliferatif etkisi vardır. TiO2@Ag nanopartikülleri ise tüm konsantrasyonlarda proliferatif etkide artış göstermiştir. Sonuç olarak tek başına kullanılan nanopartiküllerin hücreler üzerinde gösterdikleri etkilerinin yanı sıra nanopartikül kombinasyonlarının da ayrıca incelenmesine ve nanopartiküllerin kök hücre canlılığı, hücresel fonksiyonlar üzerindeki etkileri ve hücrelerin akıbeti üzerinde araştırmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca nanopartiküllerin ve kombinasyonlarının özellikle doku mühendisliği uygulamaları için hücre dışı bir matris elemanı olarak etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların artırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Publisher
Afyon Kocatepe Universitesi Fen Ve Muhendislik Bilimleri Dergisi
Subject
General Engineering
Reference51 articles.
1. Abamor, E.S., Allahverdiyev, A.M., 2016. A nanotechnology based new approach for chemotherapy of Cutaneous Leishmaniasis: TiO2@Ag nanoparticles - Nigella sativa oil combinations. Experimental Parasitology, 166, 150-163. 2. Abamor, E.S., Allahverdiyev, A.M., Bagirova, M., Rafailovich, M., 2017. Meglumine antimoniate-TiO2@Ag nanoparticle combinations reduce toxicity of the drug while enhancing its antileishmanial effect. Acta Tropica, 169, 30-42. 3. Accomasso, L., Gallina, C., Turinetto, V., Giachino, C., 2016. Stem Cell Tracking with Nanoparticles for Regenerative Medicine Purposes, An Overview. Stem Cells International. 2016 7920358. 4. Allahverdiyev, A.M., Abamor, Em.S., Bagirova, M., Yesilkir Baydar, S., Canim Ates, S., Kaya, F., Kaya, C., Rafailovich, M., 2013, Investigation of antileishmanial activities of Tio2@Ag nanoparticles on biological properties of L. tropica and L. infantum parasites, in vitro Experimental Parasitology. 135, 55-63. 5. Allahverdiyev, A.M., Abamor, E.S., Bagirova, M., Rafailovich. M., 2011a. Antimicrobial effects of TiO(2) and Ag(2)O nanoparticles against drug-resistant bacteria and leishmania parasites. Future Microbiology, 6, 933-940.
|
|