Affiliation:
1. DOKUZ EYLUL UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING, DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING, TEXTILE ENGINEERING PR.
2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ (DR)
Abstract
Geleneksel baskının uzun üretim prosesleri, yüksek enerji ve su kullanımı, geniş depolama alanı gerektirmesi, çevre kirliliği gibi olumsuz etkileri sebebiyle son yıllarda dijital baskı ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte dijital baskı proseslerinde geliştirilmesi gereken teknik kısıtlamalar da bulunmaktadır. Kumaş türü, kullanılan mürekkebin formülasyonu, ön işlemler ve ard işlemler gibi faktörler baskının son halinde renk farklılıklarına sebep olarak sorun teşkil edebilmektedir. Özellikle baskı kalitesi ve püskürtme özelliklerini doğrudan etkilemesi nedeni ile dijital baskı mürekkepleri dijital baskının en önemli bileşenlerinden biridir. Mürekkeplerin sahip olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır ve bu özellikler tıkanmayı önleyebilmek için baskı kafasının çalışma prensibine uygun olmalıdır. Baskı mürekkeplerinde bulunması gereken temel özellikler; saflık, parçacık boyutu, viskozite, yüzey gerilimi, stabilite, iletkenlik, pH, renk haslıkları olarak kısaca özetlenebilir. Bu çalışmada, baskı mürekkeplerinin genel özellikleri, formülasyonları, çeşitli ön işlemler ve kullanılan renklendiricilere göre karşılaşılan teknik kısıtlamalar anlatılmaktadır.
Publisher
Bilecik Seyh Edebali Universitesi Fen Bilimleri Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference50 articles.
1. Ding, Y., Zhendong, W., Chuanxiong, Z., Ruobai, X., & Wenliang, X. (2021). A study on the applicability of pigment digital printing on cotton fabrics. Textile Research Journal, 91(19-20), 2283-2293.
2. Çetin, M. (2019). Protein liflerinin baskısında ink jet baskı teknolojisinin kullanımı (Master's thesis, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
3. Daplyn, S., & Lin, L. (2003). Evaluation of pigmented ink formulations for jet printing onto textile fabrics. Pigment & resin technology.
4. Kalav, B. (2012). Pamuklu Kumaşların İnk Jet Baskısında Bilgi Tabanlı Uzman Sistem Kullanarak Problem Belirleme Ve Giderme (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
5. Selçuk, E. (2009). Ink jet baskıda kumaşa uygulanan ön işlemlerin baskı kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması (Master's thesis, Uludağ Üniversitesi).