Affiliation:
1. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
2. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, GEOTEKNİK ANABİLİM DALI
Abstract
Polimerler endüstriyel atıkların katı sıvı ayrımında yaygın bir şekilde kullanılan etkili ürünlerdir. Atıklarda katı-sıvı ayrımının yapılması, atıkların daha düzenli ve kolay depolanabilmesini sağlamasının yanında, yüksek su içeriğinin depolama sahasından uzaklaştırılması depolanan atıkları çevreye tehdit olmaktan çıkararak atık hacmini önemli bir miktarda düşürerek depolanma maliyetlerini azaltır. Polimer performansı bulanıklık deneyleri ile ölçülmektedir. Katı sıvı ayrımında kullanılan polimerlerin etkinliğini, karıştırma hızı, karıştırma süresi, çökelme süresi, sıcaklık ve katı formdaki polimerin sıvı çözelti halinde hazırlandıktan sonra kullanılmaları arasında geçen depolama süresi gibi birçok faktör etkilemektedir. Bu deneysel çalışmada, endüstriyel bir atığı temsilen Kütahya Espey bor zenginleştirme (konsantratör) tesisinin atık barajından doğal haliyle temin edilen atık önce kurutulmuş daha sonra atık barajındaki su/zemin oranı dikkate alınarak atık zemin süspansiyonu hazırlanmıştır. Hazırlanan atık zemin süspansiyonuna moleküler ağırlıkları farklı dört anyonik polimer belirli bir oranda karıştırılarak katı-sıvı ayrımında polimer performansını etkileyen faktörler belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ideal karıştırma hızının 200-250 dev/dk, karıştırma süresinin 1-3 dakika, süspansiyonun çökelme süresinin 2-4 dk aralığında olduğu, polimer türüne göre süspansiyon sıcaklığının bulanıklık ve flokülasyonu etkileyebilecek bir faktör olduğu, polimer çözeltisi hazırlandıktan 24 saat sonra 7 gün süreyle etkinliğinde bir azalma olmadan kullanılabileceği belirlenmiştir.
Publisher
Bilecik Seyh Edebali Universitesi Fen Bilimleri Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference15 articles.
1. Adiansyah, J.S., Rosano, M.,Vink, S.,& Keir,G. (2015). A framework for a sustainable approach to mine tailings management: disposal strategies, Journal of Cleaner Production, 1081050–1062, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.07.139.
2. World Information Service on Energy. (2019). WISE-Uranium Project, Chronology of Major Tailings Dam Failures. https://www.wise-uranium.org/mdaf.html. (Accessed 26 August 2022).
3. Maurer, B. W., Gustafson, A. C., Bhatia, S. K., & Palomino, A. M. (2012). Geotextile dewatering of flocculated, fiber reinforced fly-ash slurry. Fuel, 97, 411-417.
4. Cetin, D., Sengul, T., Bhatia, S. K., & Khachan, M. M. (2017). Effect of polymer and fiber usage on dewatering and compressibility behavior of fly ash slurries. Marine Georesources & Geotechnology, 35(5), 678-687.
5. Sengul, T., & Bulut, A. (2022). Determination of the factors affecting the efficiency of the polymer in solid-liquid separation with synthetic polymers. Arab J Geosci 15, 858 https://doi.org/10.1007/s12517-022-10108-3
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献