Affiliation:
1. Enwair Enerji Teknolojileri A.Ş.
2. Pomega AŞ
3. Kontrolmatik A.Ş.
4. ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY, ENERGY INSTITUTE
Abstract
Sürdürülebilir (Yeşil) bir dünya için gereken en önemli kıstaslardan biri de karbon ayak izinin azaltılmasıdır. Özellikle Sanayi Devriminden itibaren Dünyada karbon salınımı fosil enerji kaynakları ile enerji elde edilmesinden ötürü hızla artmaktadır. Fosil yakıtların ikamesi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanmaktadır. Ancak yenilenebilir sistemler üzerine yenilikçi çalışmalar yapılmasına karşın, ürettiği enerjinin yönetimi konusunda enerji depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar yeni iyon teknolojileri araştırılsa da lityum iyon batarya teknolojisi özellikle 1991 yılında ilk defa ticarileşmesinden sonraki 15 yıl içerisinde neredeyse tüm taşınabilir araç/cihazlarda kullanılmaktadır ve kullanımına devam edilmektedir. Ayrıca karbonsuz enerji hareketinin en önemli parçalarından biride enerji depolama gereçleridir. Fakat kullanılan hammaddeler incelendiğinde lityum iyon bataryaların üretiminde tedarik problemlerinin yaşanacağı ön görülmektedir. Özellikle kobalt, lityum ve grafit gibi malzemelerin üretimlerinin belli başlı ülkelere ait olması sebebiyle darboğazların gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Özellikle yakın geçmişte gerçekleşen Covid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı, tedarik zincirlerinde problem yaratmıştır. Bu noktada özellikle Türkiye jeopolitik konumu, insan gücü ve hammadde imkanları ile ön plana çıkmaktadır. Türkiye’de demir dışı metallerin üretimi mevcuttur. Fakat Türk Metal verileri ile Londra Metal Borsasının verileri kıyaslandığında aynı fiyattan ihracat yapıldığı görülmektedir. Buda satılan ürünlerin katma değerinin düşük olduğunun göstergesidir. Ancak katma değeri arttırabilmek adına yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesi yapılan ihracatın ekonomik hacmini de artırıp ülkenin potansiyeline ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Publisher
Bilecik Seyh Edebali Universitesi Fen Bilimleri Dergisi
Reference96 articles.
1. Zhang, X. & Wang, Y.(2017). How to reduce household carbon emissions: A review of experience and policy design considerations. Energy Policy 102:116–24.
2. Yao, X., Huang,R. & Song, M.. (2019) How to reduce carbon emissions of small and medium enterprises (SMEs) by knowledge sharing in China. Prod Plan Control 2019;30:881–92.
3. Ibrahim, N., Sugar, L., Hoornweg, D. & Kennedy, C. (2012) Greenhouse gas emissions from cities: Comparison of international inventory frameworks. Local Environ 2012;17:223–41.
4. Global Temperature | Vital Signs – Climate Change: Vital Signs of the Planet n.d. https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/, (09.08.2023).
5. Wei, T., Wu, J. & Chen, S., (2021). Keeping Track of Greenhouse Gas Emission Reduction Progress and Targets in 167 Cities Worldwide. Front Sustain Cities 2021;3:1–13.