Abstract
Bulut bilişim, internet altyapısının son yıllarda dünya çapında gelişmesiyle önem kazanmış yeni bilişim paradigmalardandır. Hem büyük şirketlere hem de gelişme aşamasındaki küçük ve orta ölçekli şirketlere hem de bağımsız geliştiricilere kendi donanım altyapılarını güncel ve işler tutma maliyetlerinden kurtaran, kaynak kullanımında esneklik sağlayan, veri kayıplarını minimize edebilmeleri için ek olanak sağlayan bir teknolojidir. Gelecekte de bulut bilişime olan talebin artacağı ortadadır. Bu tür veri merkezleri yapıları gereği oldukça yüklü miktarda enerji tüketimi yapmaktadırlar, bu tüketimde yapılacak en küçük tasarruflar bile bu devasa merkezlerin çok önemli miktarda enerji tasarrufu yapmalarını sağlayacaktır. Literatüre baktığımızda da Yeşil bilişim (Green Computing) yıldan yıla gitgide önem kazanmaktadır. Bulut Çizelgeleme problemi, kısıtlı sayıdaki bulut kaynağının teoride sınırsız sayıda olabilecek kullanıcı talebine en uygun, en iyi çözümün bulunmasını amaçlayan NP- Zor olduğu kanıtlanmış bir problemdir. Bu çalışmada, öncelikle bir sunucu bilgisayarı için deneye dayalı bir iş yükü / güç tüketimi modeli önerilmiş, sonra da toplam bitiş süresi ve enerji tüketimi eniyileme yapan iki genetik algoritma, farklı sunucu yüklerinde bu ölçütler üzerinden kıyaslanmıştır. Sonuçta bu iki kriterin birbirleriyle yakın ilişkide olduğu görülmüş, ayrıca enerji kriterini eniyilemenin tam ya da tama yakın sunucu yüklerinde, zaman kriteri eniyilemeye göre %10 – %13 arasında daha olumlu bir etkisi olduğu saptanmıştır. Bu sayede, yüksek sunucu yüklerinde, enerji eniyilemenin amaç fonksiyonu olarak kullanılmasını ile ciddi oranda enerji tasarrufunun mümkün olabileceği gösterilmiştir.
Publisher
Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University
Reference39 articles.
1. 1. Synergy Research Group. Q2 Cloud Market Grows by 29% Despite Strong Currency Headwinds; Amazon Increases its Share.https://www.srgresearch.com/articles/q2-cloud-market-grows-by-29-despite-strong-currency-headwinds-amazon-increases-its-share. Yayın tarihi Temmuz, 28 2022. Erişim tarihi Kasım, 5, 2022.
2. 2. Shehabi A., Smith S., Sartor D., Brown R., Herrlin M., Koomey J., Masanet E., Horner N., Azevedo I. Lintner W., United States Data Center Energy Usage Report, Berkeley National Laboratory, Orlando, 2016.
3. 3. Clarivate. Clarivate Web of Science Document Search. https://www.webofscience.com/wos. Erişim tarihi Ağustos, 15 2022.
4. 4. Haitao Y., Bi J., Zhou M., Qing L., Ammari A., Biobjective Task Scheduling for Distributed Green Data Centers, IEEE Transactions On Automation Science And Engineering. 18 (2), 731-742, 2021.
5. 5. Othman S., Almalki F., Chakraborty C., Sakli H., Privacy-preserving aware data aggregation for IoT-based healthcare with green computing technologies, Computers and Electrical Engineering. 101 (2), 108025, 2022.