Affiliation:
1. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
2. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
3. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sızma ve drenaj konularında toprak-su ilişkilerinin hidrolojik olarak değerlendirilmesi karmaşık bir süreçtir. Bu çalışmada, spor sahalarının tasarımı aşamasında gerçekleştirilmesi gereken yöntemlerin, özellikle deneysel çalışma sistematiğinin önemi üzerinde durulmuştur. Spor sahaları drenajının literatürde belirli bir standardının olmaması ve tasarımların çoğunlukla deneyime dayalı olarak gerçekleştirilmesi nedeniyle standart bir yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Deneysel çalışmaların başarısı için gerekli koşullar sunularak, hazırlanan örnek drenaj kesitleri karşılaştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, sisteme uygulanan hiyetograf deseninin ve drenaj kesiti tabaka kalınlıklarının, çıkış debisi hidrografının parametreleri üzerinde oldukça etkin olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışma, spor sahalarının drenajı hakkında literatürde yeterli sayıda çalışma olmaması ve araştırma tekniklerinin net olarak ortaya konulmaması dikkate alınarak yeni bir bakış açısı kazandırılması ve bir araştırma yöntemi önerilmesi sebebiyle önem arz etmektedir.
Publisher
Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University
Subject
General Engineering,Architecture
Reference43 articles.
1. 1. Collignon H., Sultan N., Santander C., The sports market: In Major trends and challenges in an industry full of passion, Chicago, AT Kearney, 2011.
2. 2. Sport England., Natural turf for sport: Design guidance note, London: English Sports Council, 2011.
3. 3. Adams W.A., Practical aspects of sports field drainage, Soil Use Manage, 2 (2), 51–54, 1986.
4. 4. Taylor D.H., Nelson S.D., Williams C.F., Sub-root zone layering effects on water retention in sports turf soil profiles, Agronomy Journal, 85 (3), 626–630, 1993.
5. 5. Taylor D.H., Blake G.R., Sand content of sand-soil-peat mixtures for turfgrass, Soil Science Society of America Journal, 43 (2), 394–398, 1979.