Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ PR.
2. DOKUZ EYLUL UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING, DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING, TEXTILE ENGINEERING PR.
Abstract
Bu çalışmada, zeytinyağı üretim atıklarından biri olan karasu ile % 100 poliamid (6.6) kumaşın boyanabilirliği araştırılmıştır. Zeytinyağı üretim atıkları, filtrasyon yöntemiyle zeytinyağı atık suyu (karasu) ve pirina olmak üzere iki bileşene ayrılmıştır. Filtrasyondan sonra elde edilen karasu doğal boyarmadde kaynağı olarak kullanılmıştır. Boyamadan önce poliamid (6.6) kumaş ön ve birlikte mordanlama yöntemleri ile mordanlanmıştır. Çeşitli konsantrasyonlarda ve mordanlama sürelerinde mordanlama yapılmış ve mordan maddesi olarak alum, demir(II)sülfat, tanik asit ve tartarik asit ile çalışılmıştır. Boyamada konvansiyonel yöntem kullanılmıştır. Tüm boyamalar 1:20 flotte oranında boyanmıştır. Boyamalarda boyarmadde olarak % 100 karasu kullanılmıştır. Elde edilen boyamaların renk analizleri yapılmış, boyanmış kumaşların CIEL*a*b* ve K/S değerleri incelenmiştir. Boyanmış kumaşların HPLC-DAD analizleri de yapılmış ve zeytinyağı atık sularında bulunan renklendirici maddeler incelenmiştir. Ayrıca boyanmış kumaşların ışık haslığı, yıkama haslığı, yaş ve kuru sürtme haslığı, asidik ve alkali ter haslığı ve su lekesi haslığı incelenmiştir.
Publisher
Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University
Reference33 articles.
1. 1. Salık M. A. ve Çakmakçı S., Zeytin (Olea europaea L.) yaprağının fonksiyonel özellikleri ve gıdalarda kullanım potansiyeli, The Journal of Food, 46 (6),1481-1493, 2021.
2. 2. Öcal A., Zeytinyağı atık suyu ve pirinanın bitki yetiştirilmesinde kullanım olanaklarının anlaşılması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 2005.
3. 3. Koçaslan Z., Demirbaş N., Altekin H., Tosun D., Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği, Mediterranean Agricultural Sciences, 32 (3), 349-355, 2019.
4. 4. Hodaifa G., Gallardo P. A. R., García C. A., Kowalska M., Seyedsalehi M., Chemical oxidation methods for treatment of real industrial olive oil mill wastewater, Journal of The Taiwan Institute of Chemical Engineers, 97, 247–254, 2019.
5. 5. Uğurlu M., Karaoğlu M. H., Kula İ., UV/H2O2/TiO2/sep. nanopartikül kullanılarak zeytin karasuyunda fotokatalitik bozunma ve renk giderimi, Ekoloji, 19, 77, 97-106, 2010.