Karaciğer enzimlerinden hastalık tahmini için yapay sinir ağları ve sezgisel yöntem modellerinin performansları: Biyokimya cihazı çıktılarına uygulanması
Affiliation:
1. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Karar verme sistemlerinin sağlık alanında uygulanmasında, gelişen teknolojiyle birlikte, direkt analiz cihazı çıktıları kullanılabilir hale gelmiştir. Veri setinin genişlemesiyle birlikte modellerin doğrulukları da artmaktadır. Bu çalışmada kullanılan veri seti parametreleri nicelik ve nitelik yönünden eski çalışmalara kıyasla gerçek duruma daha yakın ham veriler içermektedir. Karaciğer hastalıklarını tanımlamak için kurulan modeller incelendiğinde uzman görüşü içeren parametreler kullanılması sebebiyle model performansının yanında uzman performansının da etkisi olduğu görülmektedir. Bu çalışmada kullanılan veri seti sınıf değerleri dışında sübjektif verilere yer vermeyerek uzman görüşünü sadece modelin eğitiminde kullanmıştır. Bu sayede model performansının veri setine diğer çalışmalardan daha az bağımlı olacaktır. Gerçek hayat verileri farklı modeller ile çalışılarak, hangi yapıların daha iyi olduğu görülmüştür. Çalışmada yapay sinir ağları ve parçacık sürü optimizasyonu metotları sınıflandırma problemini çözebilmek için eğitilmiş ve test verileri ile sınanarak sonuçlar analiz edilmiştir.
Publisher
Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University
Reference53 articles.
1. 1. Guirao, A.A., Yuste, S.R and Regueiro, B.J., Epidemiology and clinical manifestations of viral hepatitis, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, 24 (4), 264-276, 2006. 2. 2. Lanini, S., Ustianowski, A., Pisapia, R., Zumla, A., Ippolito, G., Viral Hepatitis: Etiology, Epidemiology, Transmission, Diagnostics, Treatment, and Prevention. Infectious disease clinics of North America, 33 (4), 1045–1062, 2019. 3. 3. Mukherjee, R., Burns, A., Rodden, D., Chang, F., Chaum, M., Garcia, N., Bollipalli, N., Niemz, A., Diagnosis and Management of Hepatitis C Virus Infection, Journal of laboratory automation, 20 (5), 519–538, 2015. 4. 4. Fallowfield, J., & Hayes, P., Pathogenesis and treatment of hepatic fibrosis: is cirrhosis reversible?, Clinical Medicine, 11 (2), 179, 2011. 5. 5. Lefton, H. B., Rosa, A., & Cohen, M., Diagnosis and epidemiology of cirrhosis, The Medical clinics of North America, 93 (4), 787–vii, 2009.
|
|