Kimyasal metalurjide çevreci bir yaklaşım: Solvometalurji

Author:

Çelik Kurtulan Çisem1ORCID,Kaplan Şevki Samet1ORCID,Güloğlu Elif2ORCID,Orhan Gökhan2ORCID,Gürmen Sebahattin1ORCID,Sönmez Mehmet Şeref1ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA

Abstract

Hidrometalurji metal ekstraksiyonunda sıkça kullanılan etkin ve bilinen bir yöntemdir. Ancak bu sistemlerde kullanılan yüksek miktarda su ve açığa çıkan atık asit miktarı sebebiyle, bilim dünyasında alternatif metot araştırma faaliyetleri her geçen gün artmaktadır. Bu noktada literatür incelendiğinde yeşil kimya ve solvometalurji kavramının ön plana çıktığı görülmektedir. Bu çalışmada solvometalurjik yöntemlerde kullanılan yeşil çözücüler tanımlanmış, iyonik sıvılar ve ötektik altı çözücüler hakkında bilgiler verilmiştir. Solvometalurjik yöntemlerin birincil hammaddelere uygulandığı örneklere yer verilmiş, bu bağlamda nadir toprak elementlerinin ve bakırın solvometalurjik yöntemlerle eldesi üzerine detaylı açıklamalarda bulunulmuştur. İkincil kaynaklardan hareketle; atık lityum iyon pillerin, floresan lamba atıklarının, hurda NdFeB ve SmCo mıknatısların, maden atıklarından solvometalurjik yöntemler kullanılarak metallerin geri kazanılması hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Sonuç olarak; solvometalurjinin hidrometalurjik temelli yöntemlere göre daha az su kullanımı başta olmak üzere üretimde kaynak kullanımını azaltma iddiası taşıdığı, solvometalurjik yöntemlerin uygulandığı birçok proseste gerek çözümlendirme verimleri, gerekse çözelti saflaştırma ve zenginleştirme oranlarının daha yüksek olduğu, bu yöntemlerin oda sıcaklığında çalışma olanağı ve geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında çok daha düşük enerji tükettiği ifade edilmiştir. Solvometalurjik yöntemlerin araştırıldığı akademik çalışmaların önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edeceğinin beklendiği, bununla birlikte yöntemin laboratuvar ölçeğinden yarı-endüstriyel hatta endüstriyel boyuta taşınmasına yönelik çalışmaların kısa-orta vadede artarak devam edeceğinin öngörüldüğü belirtilmiştir.

Funder

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü

Publisher

Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University

Reference62 articles.

1. 1. BOR F.Y., Ekstraktif Metalurji Prensipleri, Matbaa Teknisyenleri Basımevi, İstanbul, Türkiye, 1977.

2. 2. Gupta C.K., Chemical Metallurgy: Principles and Practice, Wiley-VCH, New Jersey, A.B.D., 2003.

3. 3. Habashi F., Handbook of Extractive Metallurgy, Wiley-VCH, New Jersey, A.B.D., 3, 1997.

4. 4. Anderson C.G., Dunne R.C., Uhrie J.L., Mineral Processing and Extractive Metallurgy: 100 Years of Innovation, Society For Mining, Metallurgy & Exploration, 2014.

5. 5. Hayes P.C., Process Principles in Minerals and Materials Production, Hayes Publisihing Co. , Brisbane, Queensland, Australia, 2003.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3