Affiliation:
1. İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, MİMARLIK (DR) (İNGİLİZCE)
2. ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, MİMARLIK BÖLÜMÜ
Abstract
Eğitim yapıları gün içinde yoğun kullanıcı hareketinin görüldüğü umumi binalardandır. Düşey dolaşımda ağırlıklı olarak merdiven kullanılsa da asansör bulunması da yönetmelikler tarafından zorunlu tutulmaktadır. Konu ile ilgili standartlar ve yönetmelikler incelendiğinde yapıda bulunması gereken asansörlerin kabin sayısı ve kapasitesinin tespiti için açıklanan kapsamlı bir analiz yöntemine veya bir izlenceye rastlanmamıştır. Yapılan çalışmada önemli bir tasarım problemi olan asansör tasarımı, literatür araştırması bulgularına göre asansör trafik analizi açısından incelenmekte ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yapı kataloğunda bulunan okullar üzerinden de hipotetik olarak değerlendirilmektedir. Hem matematiksel hesaba dayalı geleneksel yönteme, hem de dinamik simülasyon programı yardımıyla yapılan modern yönteme göre farklı kullanıcı profillerine göre asansör trafik analizleri yapılarak yapılardaki asansörlerin taşıma kapasitesi sınanmaktadır. Analiz sonuçları, asansör trafiği açısından önemli kabul edilen ortalama bekleme süresi (OBS) açısından değerlendirilerek, sistemlerin limitleri belirlenmektedir. Çalışma kapsamında incelenen hipotetik senaryolara ait trafik analizi sonuçlarına göre; mevzuattaki asgari şartların yalnızca engelli kullanıcıların asansör kullanımı göz önünde bulundurularak belirlendiği, diğer kullanıcıların asansör kullanım olasılığının ise değerlendirilmediği görülmüştür. Mevzuatta belirlenen asansör sayılarının ve kapasitelerinin ise geleneksel yönteme göre engelli kullanıcı sayısı temel alınarak yapılan hesaplamalara göre tespit edildiği, bununla birlikte kapsamlı bir analize dayandığı yönünde bir bulguya rastlanmamıştır.
Publisher
Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University
Subject
General Engineering,Architecture
Reference22 articles.
1. [1] R. Rengel, Shaping Interior Space, New York: Fairchild Publications, 2014.
2. [2] S. Bitgood, An analysis of Visitor Circulation: movement Patterns and the General Value Principle., Curator: The Museum Jorunal, 2006.
3. [3] A. Sarı, Düşey Sirkülasyon Araçları Merdivenler, İstanbul: YEM Yayınları, 2019.
4. [4] G. Barney ve L. Al-Sharif, Elevator Traffic Handbook: Theory and Practice, London: Routledge, 2016.
5. [5] A. C. Batosalem, J. M. B. Gaba, J. B. O. Ngo, J. R. G. Ticug ve C. A. M. Ngo, «STATIC ZONING DIVISION ELEVATOR TRAFFIC SIMULATION,» %1 içinde Proceedings of the 2019 Winter Simulation Conference, 2019.