İklimsel tasarım bağlamında konut binalarında cephe tasarım parametrelerinin hassasiyet analizi

Author:

PARLAK ARSLAN Hilal1ORCID,KOÇLAR ORAL Gül1ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ

Abstract

Dünya nüfusunun ve sanayileşmenin hızla artmasıyla konut üretimi de hızla artmıştır. Çok sayıda ve yoğun biçimde üretilen konutların, bulundukları iklim bölgesinin özelliklerinin göz ardı edilerek tasarlanması ve kullanım sürecinde konfor koşullarını sağlama çabası, enerji ve çevre sorunlarının artmasında önemli etkenlerdir. Yerleşilen bölgenin iklim özellikleri düşünülerek yapılan iklimsel tasarım, binaların iklimle uyumlu ve enerji etkin olarak tasarlanmasını amaçlamaktadır. İklimsel tasarımda etkili olan parametreler başlıca; dış çevreye ilişkin iklimsel koşullar ile yer, yönlendiriliş durumu, bina formu, hacim organizasyonu, bina kabuğu (cephe), doğal havalandırma, doğal aydınlatma, güneş kontrolü gibi yapma çevreye ilişkin parametreler olarak ele alınmaktadır. Tasarıma ait veriler her zaman iklimsel tasarım parametrelerinin ideal şekilde uygulanmasına olanak vermeyebilir. Tasarım süreci çok sayıda kriterin gözetildiği yinelemeli bir süreçtir. Bu kriterler arasında seçim yapabilmek için, alternatiflerin tanımlanması ve eş zamanlı olarak analiz edilebilmesi için destek sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Konutlarda harcanan enerjinin büyük kısmı iç ve dış çevreyi birbirinden ayırması nedeniyle önemli bir tasarım parametresi olan konut cepheleri aracılığı ile olmaktadır. Bu açıdan bu çalışmada, daha az enerji harcayarak üretilen ve kullanılan binaların oluşturduğu kentlerde yaşayabilmek amacıyla, optimum cephe tasarım çözümlerini üretebilen karar destek sistemi modelinin oluşturulması için hassasiyet analizi aşamasının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Publisher

Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University

Subject

General Engineering,Architecture

Reference12 articles.

1. Berköz, E. ve diğ. Enerji Etkin Konut ve Yerleşme Tasarımı, Proje Np: INTAG201, TUBITAK, İstanbul, 1995.

2. Altensis. DesignBuilder Yazılımı. https://www.altensis.com/hizmetler/designbuilder-software/ Erişim tarihi Ağustos 19, 2021.

3. Ulukavak Harputlugil, G. Enerji Performansı Öncelikli Mimari Tasarım Sürecinin İlk Aşamasında Kullanılabilecek Tasarıma Destek Değerlendirme Modeli, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.

4. Şenel Solmaz, A. Bina Enerji Performansını Geliştirmede Optimum Çözüm Belirlemeye Yönelik Simülasyon ve Çok Amaçlı Optimizasyon Tabanlı Bir Karar Destek Modeli, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 2015.

5. Tian, W. (2013). A review of sensitivity analysis methods in building energy analysis. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 20(0), 411-419.

Cited by 2 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3