Affiliation:
1. Carleton University
2. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Vatandaşlık kavramı, modern ulus-devletin ortaya çıkmasıyla birlikte kişilerin devlete karşı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ulusal topluluğa üyelik ve bu üyeliğin getirdiği haklar ve yükümlülükler üzerine odaklanan çok katmanlı bir durumu ifade eder. 1990'lı yıllardan itibaren küreselleşme tartışmaları, uluslararası göç ve ekonomik örgütlerin etkisiyle vatandaşlık konusunu karmaşık hale getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, vatandaşlık kavramına dair literatür derlemesi sunmanın yanı sıra küreselleşme literatüründeki vatandaşlık bakış açısını sorgulamaktır. Türkiye'deki uygulamalara örnek olma ve gelişmeleri yakalama amacıyla, kamu yönetimi bakış açısında vatandaşlık konusunu değerlendirmek, siyasi-hukuki işlemlerin farklı boyutlarını ortaya koymak hedeflenmektedir. Vatandaşlık tanımı, dil farklılıklarına rağmen belirli hak ve görevlere dayanan bir aidiyet biçimi olarak kabul edilir. Günümüzde, küreselleşme, çok kültürlülük, terörle mücadele gibi faktörler vatandaşlık kavramını evrimsel bir sürece sokmuş ve vatandaşlık hakları giderek değişen bir dinamizme sahip olmuştur. Son olarak, vatandaşlık tarihsel gelişimi incelendiğinde, Antik Yunan'dan başlayarak siyasi üyelik ve ulus-devlet anlayışına kadar uzandığı görülmektedir. Günümüzde küreselleşme, çok kültürlülük, insan hakları gibi etkilerle vatandaşlık kavramı sürekli evrim geçirmekte ve bu değişimler kamu yönetimi alanında daha kapsamlı araştırmaları gerektirmektedir.
Funder
Norman Paterson School of International Affairs, Carleton University, Ottawa, Canada
Publisher
Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Aydin Adnan Menderes University
Reference39 articles.
1. Andersen, J.G. (2005). Citizenship, unemployment, and welfare policy. In JG Andersen, AM Guillemard, PH Jensen and B. Pfau-Effinger (Eds.), The Changing Face of Welfare: Consequences and Outcomes from a Citizenship Perspective, (pp. 75–91). Bristol: Policy Press.
2. Brysk, A., & Shafir, G. (2004). Conclusion: Globalizing Citizenship? In A. Brysk & G. Shafir (Eds.), People Out of Place: Globalization, Human Rights and the Citizenship Gap, (pp. 209-215). New York: Routledge.
3. Cesarani, D., & Fulbrook, M. (2003). Introduction, Cesarani, D. and Fulbrook, M. (Eds.) (pp.1-16), Citizenship, Nationality, and Migration in Europe. London: Routledge.
4. Chidester, D. S. (2003). Global citizenship, cultural citizenship and world religions in religion education.
5. Jackson, Robert (Eds.). International perspectives on citizenship, education and religious diversity, (pp.29-45). London & NY: Routledge.