Affiliation:
1. AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Ambalaj hemen tüm gıda ürünleri için koruma-muhafaza etme, taşıma, saklama-depolama gibi fiziksel faydalar ile vazgeçilmez bir bileşendir. Ayrıca ambalaj, tüketicilerin dikkatini çekme, ilgi uyandırma ve satın almak yönünde harekete geçirme gibi psikolojik unsurlar barındıran bir görsel iletişim, bir pazarlama aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu da işletmeler için rafta markasını farklılaştırmak adına önemli stratejik kararlara bağlıdır. Ambalajlama kararları tüm sektörler için önem arz ederken, belli başlı sektörlerde işletmenin bazı sınırlılıkları bulunmaktadır. Ambalajlı içme suyu endüstrisi bunların başında gelmektedir. Bir yanda, ürünün ve ambalajın belirli standartlara uygun olması ve tüketici sağlığını koruması önemlidir. Diğer yanda ise, ürünün raflarda dikkat çekici ve diğer marka veya alternatif ürünlerle karşılaştırıldığında çekici olması, satın almaya yönlendirmesi gerekmektedir. Ancak, ambalajlı içme sularının birçoğunda ortaya çıkan bir durum, genellikle benzer şekillerde, büyüklüklerde, renklerde olmaları ve tüketicilerin uzaktan markaları ayırt edemeyecek kadar benzer görünmeleridir. Tat ve kalite açısından elbette belirli farklar bulunan, ancak birbirinden bu özellikleriyle farklılaşması diğer gıda ürünlerine göre görece daha zor kabul edilebilecek bu sektörde ambalaj üzerinden farklılaşmanın potansiyel taşıdığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın temel odak noktası içme suyu ambalajlarıdır. Çalışmada literatür derlemesi ışığında tüketici davranışı açısından ambalajın tasarımı ve materyali ele alınmıştır. Diğer birçok üründen farklı olarak tasarım, renk, şekil gibi alanlarda işletmelere sınırlı esneklik sunan bu alanda maliyet faktörleri, pazarlama stratejileri ve tüketici tepkileri üçgeninde işletmelerin stratejileri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda doküman taraması yapılarak literatürde yer alan bilgiler ışığında, yoğun rekabet ortamında tüketicinin dikkatini çekmek için yarışan farklı aktörlerin ve mesajların bulunduğu ambalajlı su sektöründe keşfedilmeyi bekleyen ambalajlama stratejilerine ilişkin bazı çıkarımlarda bulunulmuş ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Publisher
Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Aydin Adnan Menderes University
Reference153 articles.
1. Abdelsamie, M. A. A., Rahman, R. B. A., Mustafa, S., & Hashim, D. (2013). Effect of packaging shape and storage on the keeping quality of mineral water and a development of water-treatment device. Journal of Food Processing and Technology, 4(5), 1-5.
2. Adane, A., Kassa, M., & Venugopal, K. (2018). Customer Perception on Visual Elements of Packaging and Labeling Practices: In Case of the Packed Spring Water in Gondar, Ethiopia. International Journal of Innovative Research and Practices, 6(10), 15-27.
3. Agariya, A. K., Johari, A., Sharma, H. K., Chandraul, U. N., & Singh, D. (2012). The role of packaging in brand communication. International Journal of Scientific & Engineering Research, 3(2), 1-13.
4. Ahsan Ansari, M. U., & Siddiqui, D. A. (2019). Packaging features and consumer buying behavior towards packaged food items. Global Scientific Journal, 7(3), 1050-1073.
5. Akhbarizadeh, R., Dobaradaran, S., Schmidt, T. C., Nabipour, I., & Spitz, J. (2020). Worldwide bottled water occurrence of emerging contaminants: A review of the recent scientific literature. Journal of Hazardous Materials, 392, 122271.