Farklı Meslek Grubu Adaylarının Yapay Zekâ Teknolojisine Yönelik Kaygı Seviyesinin İncelenmesi

Author:

TAKIL Nazife1,ERDEN Nazif Kutay2ORCID,SARI Ayşe Berna3

Affiliation:

1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

2. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

3. ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Teknolojik ilerlemeler pek çok insan için uyum sağlayamamak, yeni şeyler öğrenmek zorunda kalmak, işini kaybetmek, teknolojik gelişmelerin nasıl olduğunu tam olarak anlayamamak ve neden olabileceği olumsuz sonuçlar sebebiyle kaygı uyandırıcı olabilir. Bu araştırmada günümüzün en büyük teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zekâ üzerinde durulmuş ve yapay zekâ kaygısı farklı meslek dallarında çalışarak hayata atılacak genç yetişkinlerde eğitim görmekte oldukları fakülte değişkenini gözeterek incelenmiştir. Bu kapsamda 18-25 yaş aralığında 559 üniversite öğrencisi çalışmaya dahil edilmiştir. Öğrenciler Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Hukuk, İletişim, Mühendislik ve Tıp Fakültelerinde eğitim görmektedirler. Çalışma kapsamında yapay zekâ kaygısı toplam skoru ve yapay zekânın alt boyutları olan öğrenme, iş değiştirme, sosyoteknik körlük ve yapay zekâ yapılandırması skorlarına odaklanılmıştır. Bulgulara bakıldığında öğrencilerin rapor ettikleri yapay zekâ kaygı skorlarının orta seviyede seyrettiği ve genel itibari ile Mühendislik ve Hukuk Fakülteleri öğrencilerinin görece düşük kaygı skorları raporladıkları görülmektedir. İlgili fakülte öğrencilerinin yapay zekâya yönelik yeni şeyler öğrenmek zorunda kalma ve yapay zekâ kaynaklı iş değiştirmek zorunda kalmaya yönelik kaygı seviyelerinin de düşük olduğu da gözlemlenmiştir. Bu bulguların dair olası teorik ve pratik çıkarımlar güncel literatür de gözetilerek tartışılmıştır.

Publisher

Balikesir Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi

Subject

General Medicine

Reference18 articles.

1. Akın, H. L. (1997) Yapay zekada vücut ve beyin problemi Bilgisayar ve beyin, Nar Yayınları: İstanbul.

2. Baser, A., Altuntas, S., Kolcu, G., ve Ozceylans, G. (2021). Artificial Intelligence Anxiety of Family Physicians in Turkey. Progress In Nutrition, 23.

3. Başkurt, Batuhan (2018). Keskin Kılıç: Yapay Zekâ. Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurucu ve İşleticisi A. Ş. sayı: 13, s. 7.

4. Beckers, J. J., ve Schmidt, H. G. (2001). The structure of computer anxiety: A six-factor model. Computers in Human Behavior, 17(1), 35–49.

5. Beckers, J. J., ve Schmidt, H. G. (2003). Computer experience and computer anxiety. Computers in Human Behavior, 19(6), 785-797.

Cited by 3 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3