Affiliation:
1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
2. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
3. ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Teknolojik ilerlemeler pek çok insan için uyum sağlayamamak, yeni şeyler öğrenmek zorunda kalmak, işini kaybetmek, teknolojik gelişmelerin nasıl olduğunu tam olarak anlayamamak ve neden olabileceği olumsuz sonuçlar sebebiyle kaygı uyandırıcı olabilir. Bu araştırmada günümüzün en büyük teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zekâ üzerinde durulmuş ve yapay zekâ kaygısı farklı meslek dallarında çalışarak hayata atılacak genç yetişkinlerde eğitim görmekte oldukları fakülte değişkenini gözeterek incelenmiştir. Bu kapsamda 18-25 yaş aralığında 559 üniversite öğrencisi çalışmaya dahil edilmiştir. Öğrenciler Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Hukuk, İletişim, Mühendislik ve Tıp Fakültelerinde eğitim görmektedirler. Çalışma kapsamında yapay zekâ kaygısı toplam skoru ve yapay zekânın alt boyutları olan öğrenme, iş değiştirme, sosyoteknik körlük ve yapay zekâ yapılandırması skorlarına odaklanılmıştır. Bulgulara bakıldığında öğrencilerin rapor ettikleri yapay zekâ kaygı skorlarının orta seviyede seyrettiği ve genel itibari ile Mühendislik ve Hukuk Fakülteleri öğrencilerinin görece düşük kaygı skorları raporladıkları görülmektedir. İlgili fakülte öğrencilerinin yapay zekâya yönelik yeni şeyler öğrenmek zorunda kalma ve yapay zekâ kaynaklı iş değiştirmek zorunda kalmaya yönelik kaygı seviyelerinin de düşük olduğu da gözlemlenmiştir. Bu bulguların dair olası teorik ve pratik çıkarımlar güncel literatür de gözetilerek tartışılmıştır.
Publisher
Balikesir Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference18 articles.
1. Akın, H. L. (1997) Yapay zekada vücut ve beyin problemi Bilgisayar ve beyin, Nar Yayınları: İstanbul.
2. Baser, A., Altuntas, S., Kolcu, G., ve Ozceylans, G. (2021). Artificial Intelligence Anxiety of Family Physicians in Turkey. Progress In Nutrition, 23.
3. Başkurt, Batuhan (2018). Keskin Kılıç: Yapay Zekâ. Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurucu ve İşleticisi A. Ş. sayı: 13, s. 7.
4. Beckers, J. J., ve Schmidt, H. G. (2001). The structure of computer anxiety: A six-factor model. Computers in Human Behavior, 17(1), 35–49.
5. Beckers, J. J., ve Schmidt, H. G. (2003). Computer experience and computer anxiety. Computers in Human Behavior, 19(6), 785-797.
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献