Affiliation:
1. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Önce geleneksel medyanın daha sonra da internet teknolojileri ve çevrim içi sosyal ağların gelişimiyle birlikte önceden “gözetleyen” kurumlar artık “aynı zamanda gözetlenen” konumuna gelmişlerdir. Bu gözetim yapısındaki değişme, işletmelerin kamuoyu nezdinde olumlu bir itibar (imaj) sahibi olabilmeleri ve bunu koruyabilmeleri için, her ne kadar sadece karlılık kaygısıyla da olsa, iş etiği ve sosyal sorumluluk uygulamalarına daha fazla öne atfetmelerine neden olmuştur. Ancak iş etiği uygulamalarının gerçekleştirilmesi işletmeler için birer maliyet unsuru olarak değerlendirilmekte ve bu uygulamalar ikinci plana atılmaktadır. Bu çalışmada, iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin ortaya çıkardığı herkesin herkesi izlediği (omnipticon) gözetim şeklinin mevcut olduğu günümüzde, işletmelerin kamuoyunun etik beklentilerine karşılık verirken aynı zamanda bu uygulamaların doğuracağı maliyetlerin minimize edilmesi için iş etiğinin, işletmelerin stratejik planlarında yer almasının yaratacağı faydalar tartışılmıştır.
Publisher
Eskisehir Osmangazi University Journal of Social Sciences
Reference81 articles.
1. Akdağ, G. (2015). Gözetim Toplumu Teorilerinin Tarihsel ve Teorik Bir İncelemesi. Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
2. Allmer, T. (2015). Critical Theory and Social Media: Between Emancipation and Commodification, Routledge: London.
3. Andrejevic, M. (2019). Automating surveillance. Surveillance & Society, 17(1), 7-13.
4. Arthur, H. B. (1984). ‘Making Business Ethics Useful’, Strategic Management Journal 5(4), 319–333.
5. Azmi, R. A. (2006). Business ethics as competitive advantage for companies in the globalization era. Available at SSRN 1010073.