Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ, SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
2. SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
Abstract
Etnik terörizm, diğer terörizm çeşitlerinden daha az çalışılan araştırma konusudur. Konuyla ilgili çalışmalar ise genellikle milliyetçilik kavramı altında yapılmıştır. Etnik terörizmi bireyleri anlamlı sosyal dokudan koparan unsurlar üzerinden ahlaki boyutta değerlendirmek, konuya yönelik gelişen yaklaşımdır. Etnik terörün gerçekleşmesinde, etnik kimliklerini tanımlayan dava için fail olanların, suçlarını uygun ahlaki zemine yerleştirme çabasının temelinde “ahlaki ayrılma” süreci yatmaktadır. Ahlaki ayrılmanın alt kavramlarından olan “insan dışılaştırma”, ülkemizde uluslararası ilişkiler alanında çok kısıtlı çalışılmış olan mağdur/kurban bilimini siyasi analize katma noktasında teşvik edicidir. Çalışma, etnik terörün ahlaki sınırlarla etkileşimini ve ahlaki sınırlara meydan okuyuşunu “Sosyal Kimlik Teorisi” kapsamında ele alan literatür araştırmasıdır. Çalışmaya göre, etnik terörizmde ahlaki ayrılma meselesi; duygulardan arındırılmış şekilde değil, kararlı duygu yönetimi ve bilinçli duygusal körlük süreci ile açıklanabilir.
Publisher
Eskisehir Osmangazi University Journal of Social Sciences
Reference74 articles.
1. Bain, P., Park, J., Kwok, C., and Haslam, N. (2009). Attributing human uniqueness and human nature to cultural groups: Distinct forms of subtle dehumanization. Group Processes and Intergroup Relations, 12(6), 789-805.
2. Bandarage, A. (2008). The separatist conflict in Sri Lanka: Terrorism, ethnicity, political economy. Routledge.
3. Bandura, A., ‘Mechanisms of Moral Disengagement’, in W.Reich (ed.), Origins of Terrorism: Psychologies, Ideologies, Theologies, States of Mind (New York: Cambridge University Press, 1990), pp. 161–191.
4. Bandura, A. (2006). Toward a Psychology of Human Agency. Perspectives on Psychological Science, 1(2), 164-180.
5. Bandura, Albert (2016). Moral Disengagement. Worth Publishers. New York