Affiliation:
1. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Ford model arabaların ilk üretiminden bu yana bir çok üretim modeliyle üretimler gerçekleştirilmiştir. Geleneksel montaj üretimi yapan her fabrika hareketli üretim bantları üzerine sistemi kurarak çıktının maksimum, maliyetlerin minimum olmasını ve çalışanların en verimli şekilde işletilmesini amaçlamaktadır. Seru üretim sistemi de 90’lı yıllarda en yeni üretim sistemlerinden biri olarak Japonya’da ortaya çıkmıştır. Canon ve Sony gibi dev Japon şirketleri Seru üretim sistemini ürün farklılaştırma ve markete daha çok yön verme hedefiyle uygulamışlardır. Seru üretim temelinde özellikle Türkçe literatürde yapılan çalışmalar oldukça az sayıdadır. Bu çalışmada seru sistemini geleneksel bir montaj hattı üzerine uyarlayıp kaynak kullanım oranlarının ve çıktı sayısının maksimize edilmesi amaçlanmıştır. Çikolata üretimi yapan bir fabrika üzerinde Arena yazılımı kullanarak Simülasyon tekniği kullanılmış ve alternatif hat-seru montaj senaryoları ortaya konmuştur.
Publisher
Eskisehir Osmangazi University Journal of Social Sciences
Reference54 articles.
1. Abdullah, M. (2018). Impact of skill: seru vs classical assembly line (Doktora tezi, Ohio Üniversitesi).
2. Aboelfotoh, A., & Abdullah, G. A. S. M. (2018). Selection of assembly systems; assembly lines vs. seru systems. Procedia Computer Science, 140, 351-358.
3. Çalışkan, E. M. R. E., İşleyen, S., & Çerçioğlu, H. (2021). A mixed integer mathematical model for loading problem in seru manufacturing systems and matheuristic solution approach. Gazi üniversitesi mühendislik mimarlık fakültesi dergisi, 36:2, 793-806.
4. E. B. Sarı (2020). Seru Üretim Sistemi: Japon Hücresel İmalat Sistemi, Nobel Yayıncılık.
5. Ibrahim, Y. M., Hami, N., & Othman, S. N. (2019). Integrating sustainable maintenance into sustainable manufacturing practices and its relationship with sustainability performance: a conceptual framework. International journal of energy economics and policy, 9(4), 30.