Affiliation:
1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, MALİYE BÖLÜMÜ
Abstract
Gelir vergisi; bir ekonomide politikacılar, akademisyenler ve vergi mükellefleri olmak üzere vergiye taraf olan tüm kesimler açısından oldukça önemli bir konudur. Bu bibliyometrik analiz, gelir vergisi konusunda yapılan yayınların eğilimlerini, en çok atıf alan makaleleri ve makale kümelerini analiz ederek bu konuda çalışılan araştırmalara genel bir bakış sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, 1975'ten 2022'ye kadar İngilizce dilinde Web of Science veri tabanında yayınlanmış gelir vergisi konulu makaleler araştırma sürecine dahil edilmiştir. Dahil edilen makaleler üzerinde ortak atıf analizi ve küme analizi yapmak için VOSviewer programı kullanılmıştır. Ayrıca makalelerin yayın yılına göre dağılımını göstermek için bir histogram oluşturulmuştur. Araştırma sürecinde, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan, konu ile alakalı 2.018 makale tespit edilmiştir. 1975-2022 yılları arasında gelir vergisi konusunda yapılan çalışmaların yaklaşık %44’ünün son on yılda (2011-2021) yayınlandığı görülmüştür. Ortak küme analizi neticesinde; vergi politikası, vergi uyumluluğu, vergi kaçakçılığı, vergi idaresi, vergilendirme ve iş dünyası ile vergilendirme ve muhasebe alanlarına ilişkin altı makale kümesi belirlenmiştir. Vergi politikaları konusunda hazırlanmış çalışmalar; makale sayıları, makale başına ortalama atıf ve toplam atıf sayıları bakımından ilk sıradadır. Bu çalışmanın amacı; gelir vergisi araştırmalarını ortaya koyarak, literatürdeki önemli eğilimler ile temaları vurgulamaktır. Son on yılda yapılan yayınlardaki artış, gelir vergisinin önemli bir araştırma konusu olduğunu bizlere göstermektedir. Belirli makale kümelerinin tanımlanması; araştırmacıların ve politika yapıcıların daha az ilgi gösterdiği dolayısıyla daha fazla araştırmaları gereken bu alanlara yönelmelerine yardımcı olabilir. Genel olarak, bu çalışma gelir vergisi araştırmalarına ilişkin değerli bilgiler sunmakta ve bu alanda gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutabilme potansiyeli taşımaktadır.
Reference41 articles.
1. Adebisi, J. F. & Gbegi, D. O. (2013). Effect of Tax Avoidance and Tax Evasion on Personal Income Tax Administration in Nigeria. American Journal of Humanities and Social Sciences, 1(3), 125-134.
2. Aidt, T. S. & Jensen, P. S. (2009). The Taxman Tools Up: An Event History Study of The Introduction of The Personal Income Tax. Journal of Public Economics, 93(1-2), 160-175.
3. Al-Frijat, Y. S. (2014). The Impact of Accounting Information Systems Used in The Income Tax Department on The Effectiveness of Tax Audit and Collection in Jordan. Journal of Emerging Trends in Economics and Management Sciences, 5(1), 19-25.
4. Alm, J. (1996). What is an" Optimal" Tax System?. National Tax Journal, 49(1), 117-133.
5. Alm, J. (2019). What Motivates Tax Compliance?. Journal of Economic Surveys, 33(2), 353-388.