Affiliation:
1. DOKUZ EYLUL UNIVERSITY
Abstract
Vergi uyumu, hükümetlerin çok fazla çaba harcamadan vergi toplama kapasitesini ifade eden bir terimdir; vatandaşların ve şirketlerin vergi sisteminde sistemik boşluklar aramadan vergilerini ödemeye ne kadar istekli olduklarını gösterir. Vergi uyumu özellikle gelişmekte olan ülkelerin kamu harcamalarını karşılayacak kaynakları bulmaları açısından önemlidir. Vergi uyumu; yaş, eğitim, hükümete duyulan güven, dışa açıklık gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Lakin çeşitli mekânsal birimlerin vergi uyumu aynı değildir. Bu, özellikle mükelleflerin ekonomik faaliyetleri ve ödemekle yükümlü oldukları vergilerin yerel düzeyde belirlendiği ve toplandığı durumlarda önem arz eder. Vergi uyumu açısından çeşitli mekânsal eğilimler olabilir ve bunları mekânsal düzeyde bilmek hükümet için stratejik öneme sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye’de il düzeyinde vergi uyumu için mekânsal birimlerden etkilenen faktörler araştırılmıştır. Bulgular, vergi uyumunun demografik değişkenlerden ve cezalardan etkilendiğini göstermektedir. Lakin cezalar Türkiye'de vergi uyumunu olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, vergi uyumu ülke genelinde aynı değildir ve Tahsilat/Tahakkuk oranına göre değişen farklı mekânsal rejimler mevcuttur.
Subject
Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software
Reference27 articles.
1. Aktaş Güzel, Sonnur, Gökhan Özer, and Murat Özcan. 2019. “The Effect of the Variables of Tax Justice Perception and Trust in Government on Tax Compliance: The Case of Turkey.” Journal of Behavioral and Experimental Economics 78:80–86. doi: 10.1016/j.socec.2018.12.006.
2. Alm, James, Betty R. Jackson, and Michael McKee. 1993. “Fiscal Exchange, Collective Decision Institutions, and Tax Compliance.” Journal of Economic Behavior & Organization 22(3):285–303.
3. Alm, James, and Mohammad Yunus. 2009. “Spatiality and Persistence in US Individual Income Tax Compliance.” National Tax Journal 62(1):101–24.
4. Anselin, Luc. 1988. “Lagrange Multiplier Test Diagnostics for Spatial Dependence and Spatial Heterogeneity.” Geographical Analysis 20(1):1–17.
5. Anselin, Luc, and Anil K. Bera. 1998. “Spatial Dependence in Linear Regression Models with an Introduction to Spatial Econometrics.” Statistics Textbooks and Monographs 155:237–90.