Financialization Debates From A Long-Term and Historical Perspective

Author:

AFŞAR Kerim Eser1ORCID,ABUK DUYGULU Aylin1ORCID,ÖZYİĞİT Mehmet1ORCID

Affiliation:

1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ

Abstract

Finansallaşma, ekonomi politik literatüründe kapitalizmin dönüşümünü açıklamak için kullanılan kavramlardan biridir. Ekollerin finansallaşma argümanlarındaki farklılıklar, kavramın kullanımını zorlaştırmakta ve kavramın açıklama gücünü zayıflatmaktadır. Bu nedenle makalede, finansallaşma uzun dönemli ve tarihsel bir bakış açısıyla ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı farklı tanımlardan hareketle finansallaşmanın, kapitalist birikim ilişkileri içindeki rolünü analiz etmektir. Betimleyici analiz yöntemiyle elde edilen bulgulara göre kapitalist çevrimler sırasında ortaya çıkan finansal genişleme ile sermaye birikiminin, maddi üretim sürecinde ortaya çıkan tıkanmalardan dolayı finansal alana kayması olguları arasındaki farklılık, kavramın işlevselliğini de belirlemektedir. Bu ayırımın netleştirilmesiyle, finansallaşmanın sermaye açısından bir tercihten çok, sistemin ortaya çıkardığı bir zorunluluk olduğu anlaşılabilir. Bu zorunluluk, sermaye birikim sürecinde herhangi bir tıkanma olmasa dahi ortaya çıkan artık değerin yeniden bölüşümü için kritik bir belirleyiciliğe sahiptir.

Publisher

Fiscaoeconomia

Subject

Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software

Reference61 articles.

1. Aalbers, M.B. (2019). Financialization. Richardson, D., Castree, N., Goodchild, M. F., Kobayashi, A.L. & Marston, R. (Eds.), The International Encyclopedia of Geography: People, The Earth, Environment and Technology içinde (pp. 1-14). Oxford: Wiley.

2. Aglietta, M. (1979). A Theory of Capitalist Regulation: The U.S. Experience. London: Verso.

3. Aglietta, M. (2000). Shareholder Value and Corporate Governance: Some Tricky Questions. Economy and Society, 29, 146–159.

4. Aglietta, M. & Rebérioux, A. (2005). Corporate Governance A Drift: A Critique of Shareholder Value. Massachusetts: Edward Elgar Publishing.

5. Arrighi, G. (2000). Uzun Yirminci Yüzyıl Para Güç ve Çağımızın Kökenleri. (R. Boztemur Çev.). Ankara: İmge Kitabevi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3