Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ
Abstract
Finansallaşma, ekonomi politik literatüründe kapitalizmin dönüşümünü açıklamak için kullanılan kavramlardan biridir. Ekollerin finansallaşma argümanlarındaki farklılıklar, kavramın kullanımını zorlaştırmakta ve kavramın açıklama gücünü zayıflatmaktadır. Bu nedenle makalede, finansallaşma uzun dönemli ve tarihsel bir bakış açısıyla ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı farklı tanımlardan hareketle finansallaşmanın, kapitalist birikim ilişkileri içindeki rolünü analiz etmektir. Betimleyici analiz yöntemiyle elde edilen bulgulara göre kapitalist çevrimler sırasında ortaya çıkan finansal genişleme ile sermaye birikiminin, maddi üretim sürecinde ortaya çıkan tıkanmalardan dolayı finansal alana kayması olguları arasındaki farklılık, kavramın işlevselliğini de belirlemektedir. Bu ayırımın netleştirilmesiyle, finansallaşmanın sermaye açısından bir tercihten çok, sistemin ortaya çıkardığı bir zorunluluk olduğu anlaşılabilir. Bu zorunluluk, sermaye birikim sürecinde herhangi bir tıkanma olmasa dahi ortaya çıkan artık değerin yeniden bölüşümü için kritik bir belirleyiciliğe sahiptir.
Subject
Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software
Reference61 articles.
1. Aalbers, M.B. (2019). Financialization. Richardson, D., Castree, N., Goodchild, M. F., Kobayashi, A.L. & Marston, R. (Eds.), The International Encyclopedia of Geography: People, The Earth, Environment and Technology içinde (pp. 1-14). Oxford: Wiley.
2. Aglietta, M. (1979). A Theory of Capitalist Regulation: The U.S. Experience. London: Verso.
3. Aglietta, M. (2000). Shareholder Value and Corporate Governance: Some Tricky Questions. Economy and Society, 29, 146–159.
4. Aglietta, M. & Rebérioux, A. (2005). Corporate Governance A Drift: A Critique of Shareholder Value. Massachusetts: Edward Elgar Publishing.
5. Arrighi, G. (2000). Uzun Yirminci Yüzyıl Para Güç ve Çağımızın Kökenleri. (R. Boztemur Çev.). Ankara: İmge Kitabevi.