Affiliation:
1. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
2. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
3. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Planlanan çalışmamızda Hibiscus vitofolius isimli bitkinin majör komponentlerinden biri olan gossypin isimli etken maddenin mikroorganizmalar ve onların virülans özellikleri (biyofilm oluşturma, adezyon ve invazyon yeteneği gibi) üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntemler: Çalışmamızda, gossypin isimli maddenin 5 farklı türdeki mikroorganizmalar (2 gram pozitif bakteri, 2 gram negatif bakteri ve 1 maya) üzerine olan antibakteriyel ve antifungal etkinlikleri bir mikrodilüsyon yöntemi olan Sıvı Mikrodilüsyon Yöntemi (SMD) ile tespit edilmiştir. Ardından, biyofilm oluşumu; kristal viyole ve MTT testleri uygulanmıştır. Gossypin’in antibiyofilm aktivitesi mikroplaka yöntemi ile tespit edilip, MTT deneyleri ile doğrulanmıştır. Son olarak ise, gossypin’in antiinvazif etkinliğini ölçmek amacıyla Adherent-Invasive Escherichia coli bakterisi ile Caco-2 insan kolon hücreleri enfekte edilerek, AEIC suşunun invazyonu indüklenmiş ve etken maddenin invazyon üzerine olan inhibe edici etkisi araştırılmıştır.
Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, gossypin’in doza bağlı olarak antibakteriyel, antifungal ve antibiyofilm etkinliği olduğu saptanmıştır (MİK değerleri 40-80 μg/ml arasındadır). Buna ilave olarak, gossypin dozuna bağlı olarak bakterilerin Caco-2 hücrelerine olan adezyon ve invazyon süreçleri üzerine etkili olduğu saptanmıştır. 160 μg/ml gossypin uygulaması bakteri adezyonunu %67 oranına kadar ve bakteri invazyonunu %38 oranına kadar düşürmektedir. Yapılan in-vitro çalışmalar sonucunda gossypin’in IC50 dozunun 28,20 μg/ml olduğu tespit edilmiştir.
Tartışma: Elde edilen veriler, gossypin'in birden fazla antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ve bu etkilerin mekanizmalarının saptanması için gelecekte detaylı moleküler çalışmaların yapılması gerektiğini gösterdi.
Publisher
Dicle Medical Journal/Dicle Tip Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Engineering,General Environmental Science
Reference32 articles.
1. 1. Manach C, Scalbert A, Morand C, et al. Polyphenols:food sources and bioavailability. Am J Clin Nutr.2004;79(5):727-47.
2. 2.Yang CS, Landau JM, Huang MT, et al. Inhibition ofcarcinogenesis by dietary polyphenolic compounds.Annu Rev Nutr. 2001;21:381-406.
3. 3.Vuillemin A, Nguyen T, Pivot X, et al. Molecularlytargeted agents: their promise as cancerchemopreventive interventions. Eur J Cancer. 200541(13):2003-15.
4. 4.Kokoska L, Kloucek P, Leuner O, Novy P. Plant-Derived Products as Antibacterial and AntifungalAgents in Human Health Care. Curr Med Chem.2019;26(29):5501-41.
5. 5.Patel D, Shukla S, Gupta S. Apigenin and cancerchemoprevention: progress, potential and promise(review). Int J Oncol. 2007;30(1):233-45.