Evaluation of the Darfur Crisis in the Context of Climate Migration

Author:

ÇELİK EFŞAN Nur1ORCID,YILMAZ Vedat2ORCID

Affiliation:

1. Gümüşhane Üniversitesi

2. MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Darfur Krizinin İklim Göçmenliği Bağlamında Değerlendirilmesi Öz Çevre kaynaklı göç olarak da bilinen iklim göçü, sınırlı kaynaklar nedeniyle kuraklık, su kıtlığı ve gıda güvenliği gibi temel ihtiyaçları karşılamada ciddi zorluklar yaşayan Afrika ülkelerinde yaygın olarak görülmektedir. 21.yüzyılda Afrika’da yaşanan iklimsel stresin yatay bir göç hareketi yanı sıra sınır aşan bir göç hareketi ile devam edeceği beklenmektedir. Çalışmanın amacı literatürde iklime bağlı göçün ilk örneklerinden gösterilen Sudan’ın Darfur eyaletinde yaşanan “iklim değişikliğinin” bölgeden yapılan göçlerde nasıl bir etki yarattığının ortaya konması ve uluslararası dış politikanın müdahale alanı haline gelmesiyle bir insani krize dönüşmesinin değerlendirilmesidir. Çalışma bu nedenle Afrika’daki iklimsel değişikliklerin yaşanan siyasal istikrarsızlıklarla birleşerek nasıl toplumsal şiddete dönüştüğünün ve bir güvenlik meselesi haline geldiğinin ortaya konması bakımından önem taşımaktadır. Çalışmada Darfur’da yaşanan insani krizi tetikleyen makro güçler olan ABD, Çin ve Rusya gibi devletlerin Sudan Hükümeti’nin yönetimsel zafiyetlerinden yararlanmak suretiyle krizi tırmandırarak Sudan’ın kaynakları üzerindeki paylaşım hedeflerini sürdürecekleri sonucuna ulaşılmıştır. İç siyasetini sakinleştiremeyen Sudan’da demokrasi, insan hakları ve çevrenin lowpolitics konular olmaya devam edeceği, toplumsal barışın uzun vadede sürdürülebilirliğinin sağlanmasının güçleştiği ortaya konmuştur. Bölgedeki şiddet olaylarının yükselişinin farklı etnik unsurlardan oluşan kamplardaki yaşantıyı etkileyerek yeni sosyo politik sorunlara neden olacağı düşünülmektedir. Türkçe ve İngilizce literatürün tarandığı çalışmada yapılabilecek yeni araştırmalara ışık tutacak öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın bu anlamda Türkçe literatüre katkı yapması beklenmektedir.

Publisher

Inonu University

Reference93 articles.

1. Ağır, O., Sezik, M. (2015). Suriye’den Türkiye’ye Yaşanan Göç Dalgasından Kaynaklanan Güvenlik Sorunları. Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), 95-124.

2. Aid, (2007). Human Tide: The Real Migration Crisis 6, ChristianAid Report, London. 1-50.

3. Aksay, C.S., Ketenoğlu, O.,& Kurt, L., (2005). Küresel Isınma ve İklim Değişikliği. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 1(25), 29-42.

4. Aksoy, M.,& Uğur, Ö. (2016). Avrupa Birliği’nin Dış Politikadaki Aktörlülüğüne Etki Eden Güç Unsurları: Sivil Güç,

5. Askeri Güç ve Normatif Güç.Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(1),213-227.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3