Affiliation:
1. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Abstract
Öz
Bu çalışmada, farklı inançların, kadim öğretilerin, geleneksel yöntemlerin, çeşitli felsefi düşüncelerin ve uygulamaların senkretik ve eklektik bir biçimde harmanlanmasından oluşan Yeni Çağ İnanışlarının öne çıkan unsurlarından enerji şifacılığının, Türkiye'de kimler tarafından neden ilgi gördüğü, enerji şifacılığının kendi içinde inşa ettiği karakteristik yapının ne olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın temel ereği meslek olarak şifacılığı seçmiş kişilerin sosyal, demografik konumlarını anlamak ve onları bu alana yönlendiren süreçleri ve motivasyonlarını değerlendirmektir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji ile derinlemesine mülakat ve katılımlı gözlem tekniklerinden yararlanılarak, amaçsal örneklemle belirlenen 6’sı kadın, 4’ü erkek, 10 katılımcı ile veri doygunluğuna ulaşılıncaya kadar Mayıs 2022 ve Nisan 2023 tarihleri arasında görüşmeler yapılmıştır. Şifa ile ilgili katılımcılara açık uçlu sorular sorulmuş ve verilen cevaplar analiz edilmiştir. Katılımcıları hepsi 40 yaş üzeri, iyi eğitimli, orta-üst gelir grubundan, inançlı, çoğunlukla beyaz yakalı profesyonel mesleklerini bırakarak şifacılığı seçmiş kişilerdir. Katılımcılar, iyileşmenin sadece fiziksel sağlıkla sınırlı olmadığını, aynı zamanda duygusal, zihinsel ve ruhsal boyutları da içerdiğine vurgu yapmışlardır. İyileşme süresinde çağdaş tıp yöntemlerinin yanı sıra geleneksel, alternatif, tamamlayıcı ve ruhani yaklaşımların da etkili olduğuna inanılmakta ve katılımcıların bu yöndeki görüşleri ön plana çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Yeni Çağ İnanışları, Şifalanma, Enerji Şifası, Şifacı
Publisher
Akademik Perspektif Dernegi
Reference7 articles.
1. Albanese, C. L. (2000). The aura of wellness: Subtle-energy healing and new age religion. Religion and American Culture, 10(1), 29-55.
2. Aslan, R. (2016). Hekimlikte alternatif ve tamamlayıcı tıbbi yaklaşımlar. Afyon, Kocatepe Veteriner Dergisi, 9(4), 363-371.
3. Ateş, E. ve Ateş, R. (2003). Geleceğimiz ellerimizin arasında: Reiki ile Türkiye’de büyük dönüşüm (2. Baskı). İstanbul: Dharma Yayınları.
4. Aubyn, L. (1998). New age (N. Mines, çev.). İzmir: Ege Meta Yayınları.
5. Aupers, S. ve Houtman, R. (2006). Beyond the spiritual supermarket: The social and public significance of new age sprituality. Journal of Contemporary Religion, 21(2), 201-222.