Affiliation:
1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
2. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Abstract
Üniversite yerleşkeleri; eğitim ve öğretim hizmetlerinin yanı sıra sağlık spor ve kültürel tesisleri ile sosyal faaliyetlerimizi ve açık yeşil alanları ile rekreasyonel faaliyetlerimizi karşılamaktadır. Ayrıca açık yeşil alanlar, estetik ve fonksiyonel özellikleri ile birlikte insanlara, dinlenme ve rekreasyonel faaliyetler sunarken barındırdığı diğer canlı türleri ile ekolojik yaşam ortamlarıdır. Bu kapsamda kampüs yerleşkelerinde bulunan açık ve işlevsiz alanlar, açık yeşil alanlara ve açık yeşil alanların sağladığı fonksiyonlara dönüştürülmelidir.
Bu kapsamda, peyzaj mimarı meslek disiplinin; hem bitkisel tasarımda, iklime ve ekolojik isteklere uygun bitki seçimlerine hem de yapısal alanlarda; ergonomi, ekonomi ve estetik fonksiyonlarının düşünüldüğü peyzaj konstrüksiyon malzemeleri tasarlamasına ihtiyaç vardır. Ancak, bu ihtiyacın giderilmesinde uygulanacak yöntem kapsamında, üniversite kampüslerinde peyzaj tasarım proje uygulamalarında literatürde bilgi yetersizliği veya açığı söz konusudur.
Bu bilgi boşluğunu gidermek ve kampüs yerleşkelerinde uygulanacak peyzaj tasarım projelerine yön vermesi amacıyla; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kampüs Yerleşkesinde, Rektörlük tarafından belirlenen alanda, peyzaj tasarım kriterleri, elemanları ve ilkeleri değerlendirilerek peyzaj tasarımı süreci gerçekleştirilmiş ve proje çıktıları kampüs alanına uygulanmıştır.
Publisher
Turkish Association for Landscape Architecture Education & Science - PEMDER
Reference28 articles.
1. Altunkasa, F. & Uslu, C., (2016). Peyzaj Tasarımı. Birsen Yayınevi. ISBN:978-975-511-645-7
2. Anonim, (2023a). Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgileri. Vikipedi Özgür Ansiklopedi. https://tr.wikipedia.org/ Erişim tarihi: 30.11.2023.
3. Anonim, (2023b). Sayılarla Üniversitemiz. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi. https://www.ohu.edu.tr/sayilarla/. Erişim Tarihi: 30.11.2023.
4. Carrus G, Scopelliti M, Lafortezza R, Colangelo G, Ferrini F, Salbitano F, Agrimi M, Portoghesi L, Semenzato P, Sanesi G. (2015). Go greener, feel better? The positive effects of biodiversity on the well-being of individuals visiting urban and peri urban green areas. Landscape Urban Planning 134:221–228
5. Daniel, T. C., & Vining, J. (1983). Methodological issues in the assessment of landscape quality. Human Behavior & Environment: Advances in Theory & Research, 6, 39–84.