PEYZAJ TASARIMI SUNUM TEKNİKLERİNDE YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Benliay Ahmet1ORCID,Kiliç Aybüke2ORCID

Affiliation:

1. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

2. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Abstract

Yapay zekâ teknolojilerindeki gelişmeler ve bu teknolojilerin tasarım ve peyzaj mimarlığındaki uygulamaları, son zamanlarda en dikkat çeken konulardan bir tanesi haline gelmiştir. Yapay zekâ uygulamaları birçok alanda kullanılmakta olup, en kolay ve erişilebilir uygulamalarından bir tanesi metinden görüntü oluşturma teknolojisidir. Bu çalışmada, yapay zekâ teknolojilerinin peyzaj tasarımı sunum tekniklerinde potansiyel kullanımı ve getirdiği yenilikler, akademisyen, işveren, çalışan ve öğrencilerden oluşan 80 kullanıcıdan oluşan bir uzman grubu ile ele alınmıştır. Araştırma bulguları, yapay zekâ ile oluşturulan görsellerin peyzaj tasarım sürecinde çeşitli avantajlar sunduğunu, ancak henüz beklenen seviyeye tam olarak ulaşmadığını göstermektedir. Yine de yapay zekâ destekli görsellerin tasarımcılara hızlı ve yaratıcı çözümler sunarak zaman ve maliyet tasarrufu sağladığı ve işverenler ile öğrenciler tarafından daha fazla benimsendiği belirlenmiştir. Görüntü oluşturmak için kullanılacak metnin içeriğinin detaylandırılması gerektiği ve az detay içeren metin yerine daha belirgin, net ve amaca yönelik metin dizilerinin kullanılması gerektiği görülmüştür. Teknolojinin sürekli gelişimi, kullanıcıların sürekli öğrenme ve adaptasyon içinde olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu teknolojilerin gelecekte daha çok kullanılacağı gerçeğinde hareketle, buna uygun eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yapılması ve peyzaj mimarlarına tanıtılması büyük önem taşımaktadır.

Publisher

Turkish Association for Landscape Architecture Education & Science - PEMDER

Reference26 articles.

1. Akçan ZM, (2022) Yapay Zekâ Algoritmalarının Mimari Şematik Plan Oluşturmak İçin Kullanımı. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul.

2. Başarır L, (2022) Modelling AI Architectural Education. Gazi Üniversitesi. Bilim Dergisi 2022: 1260-1278.

3. Bayraktar ME, (2010) Kullanıcı Hareketleriyle Mekân Kurgusu: Etmen Tabanlı Bir Tasarım Aracı. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.

4. Beyan E, Rossy A, (2023) Review of AI Image Generator: Implications, Challenges and Future Prospects for the Field of Architecture. Artificial Intelligence in Architecture Magazine. https://doi.org/10.24002/jarina.v2i1.6662

5. Cankurt N, (2019) Peyzaj Tasarımında Günümüz Teknolojilerinin Kullanımı-Teknopeyzaj. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3