Abstract
Ülkeler arası yapılan çeşitli anlaşmalarla yükseköğretim öğrencileri, Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim fırsatını elde etmektedirler. Karabük Üniversitesi, uluslararası öğrenci kabulü ile Türkiye’nin önde gelen üniversitelerindendir. Üniversitede Suriye (n=1989), Irak (n=1142), Çad (n=964), Somali (n=785) ve Azerbaycan (n=595) başta olmak üzere 90 farklı ülkeden 10662 öğrenci, farklı bölümlerde öğrenimine devam etmektedir. Tüm kültürlerden öğrenicilerin sosyal etkileşimlerini artıracak ve onları ortak bir amaçta buluşturacak olguya ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, Karabük Üniversitesi öğrencileri ve farklı ülkelerden öğrenim görmek için üniversitede bulunan uluslararası öğrencilerin kültürel aktarım aracı olan oyunlarla etkileşimini artırmak amaçlanmaktadır. Çalışma için üç günlük oyun etkinliği planlanmıştır. Oyunlar, tüm üniversite öğrencilerinin katılımına uygun bir şenlik ortamında oynanacak şekilde planlanmıştır. Çalışmanın gurubunu Karabük Üniversitesi’nde öğrenim gören, çalışmaya katılmaya gönüllü uluslararası ve Türk öğrencilerden etkinlik öncesi görüşülen 114, etkinlik sonrası görüşülen 36 olmak üzere toplam 150 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında çalışmanın amaçlarına yönelik araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerde, öğrencilerden ülkelerinde en çok oynanan geleneksel çocuk oyunlarını anlatmaları istenmiştir. Sonuç olarak; etkinlik öncesi çalışma grubunun ülkelerinde en çok oynanan çocuk oyunlarının futbol, saklambaç, asık ve körebe olduğu; geleneksel oyunların genel olarak günümüzde de oynandığını ancak daha az oynandığını düşündükleri; özellikle teknolojik gelişmeler/ sosyal medya ve dijital oyunlara yönelim olmasını geleneksel oyunların oynanmama nedeni olarak ifade ettikleri belirlenmiştir. Çalışma grubunun çoğu oyunların, öğrencilerin kaynaşmasında etkili olduğunu düşünürken kaynaşma/birliktelik/etkileşim/tanışma ve kültürel aktarıma etki ettiğini düşündüğü saptanmıştır. Etkinlik sonrası çalışma grubuna göre geleneksel oyun etkinliğinin en çok ilgi çeken alanlarının topaç çevirme, halat çekme, halk oyunları/ danslar ve çuval yarışı olduğu saptanmıştır.
Publisher
Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi (The Black Sea Journal of Social Sciences), Giresun University
Subject
Materials Science (miscellaneous)
Reference42 articles.
1. Anwar, K. (2016). Working with Group-Tasks and Group Cohesiveness. International Education Studies, 9(8), 105-111.
2. Arslan, A. ve Dilci, T. (2018). Çocuk oyunlarının çocukların gelişim alanlarına yönelik etkilerinin geçmiş ve günümüz bağlamında incelenmesi (Sivas İli örneklemi). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 28(1), 47-59.
3. Başal, H. A. (2007). Geçmiş yıllarda Türkiye’de çocuklar tarafından oynanan çocuk oyunları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(2), 243-266.
4. Bay, D. N. (2018). Okul öncesi eğitimde bir kültür aktarımı: Milli oyunlar. E- Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 9(2), 82-104.
5. Bay, D. N. ve Bay, Y. (2019*). Balkanlardaki çocuk oyunları. Sınırsız Eğitim ve Araştırma Dergisi, 4(2), 200-223. doi: 10.29250/sead.587289