Abstract
Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet üretiminde etkin ve verimli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini belirten yeni kamu yönetimi akımının kamu yönetimi disiplinine girmesiyle kamu politikaları da bu anlayış ile yeniden düzenlenmeye başlamıştır. Vatandaş odaklı yönetim olgusunun da yine bu dönem içinde gelişmeye başladığı söylenmektedir. Kamu yönetimlerince vatandaş odaklı yönetim düşüncesinin uygulanmasını sağlamak amacıyla birtakım şartlar geliştirilmiştir. Ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yaygın biçimde Citizen Charter olarak adlandırılan bu şartlar Türkçe literatürde kamu hizmeti şartları/yurttaş şartları/ vatandaş şartları/vatandaş sözleşmesi gibi kavramlarla açıklanmaktadır. Türkiye’de 2009 yılında çıkarılan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik ile bu şartların genel bir çerçevesi çizilmiştir. Bu çalışmanın amacı, kamu hizmet şartlarının çeşitli ülke örnekleri üzerinden incelenerek uygulamadaki potansiyelinin belirlenmesidir. İçerik analizi yöntemi ile dünyadaki başarılı örnekler ele alınmış ve Türkiye’de pek de çalışılmayan bu alanın önemi yerli literatüre kazandırılmaya çalışılmıştır.
Publisher
Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi (The Black Sea Journal of Social Sciences), Giresun University
Subject
Materials Science (miscellaneous)
Reference28 articles.
1. Anti-Red Tape Authorithy (ARTA). (n.d.). About. https://arta.gov.ph/about/ Alındığı Tarih: 4 Kasım 2021.
2. Barron, A., & Scott, C. (1992). The citizen's charter programme. The Modern Law Review, 55(4), 526-546.
3. Bellamy, R., & Greenaway, J. (1995). The new right conception of citizenship and the citizen's charter. Government and opposition, 30(4), 469-491.
4. Deakin, N. (1994). Accentuating the apostrophe: The citizen's charter. Policy Studies, 15(3), 48-58.
5. Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG). https://darpg.gov.in/ Erişim Tarihi: 8 Şubat 2022.