Öğretmenlerin Uzaktan Eğitim Yorgunluğu

Author:

KANDEMİR Ayhan1,SEZGİN NARTGÜN Şenay2

Affiliation:

1. Milli Eğitim Bakanlığı

2. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin uzaktan eğitim yorgunluğuna yönelik görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel yöntemlerden biri olan olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış sorular aracılığı ile 2020-2021 eğitim-öğretim yılı Haziran seminer döneminde Bolu merkezde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan toplam 65 öğretmenden toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin uzaktan eğitimin tanımına yönelik “Bilgisayar ortamında eğitim/online/dijital eğitim” görüşlerinde birleştikleri; uzaktan eğitim programlarını kullanırken duygusal yönden “İletişim eksikliği” fiziksel yönden “Fiziksel rahatsızlık (göz, duruş bozukluğu vb.)” görüşleri üzerinde odaklandıkları; uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları sorunlara ilişkin teknik, ders, sağlık ve maddi yönden çeşitli sorunlar yaşadıkları; eğitim sürecinde bulundukları ortamın derse uygunluğuna ilişkin görüşlerinin fiziksel, teknik ve ailevi yönden alt temaları şeklinde çeşitlilik gösterdiği; sınıf yönetimi konusunda ilkokul öğretmenlerinin “Sorun yaşamadım”, ortaokul ve lise öğretmenlerinin ise “Öğrencilerin ses, kamera açma/kapama ve bağlantı sorunları yaşaması” görüşlerini en fazla dile getirdikleri; ölçme-değerlendirme faaliyetlerine yönelik ilkokul öğretmenleri “Evet gerçekleştirdim/sorun yaşamadım”, ortaokul ve lise öğretmenlerinin ise “Hayır, gerçekleştiremedim” görüşlerinde birleştikleri; öğrenci devamsızlığına yönelik görüşleri ele alındığında ise ilkokul öğretmenleri “Sıkıntı yaşamadım”, ortaokul öğretmenleri “Öğrencilerin devam konusunda bahane üretmesi, istikrarsız olması” lise öğretmenleri ise “Devam konusunda yaptırımın/zorunluluğun olmaması” görüşlerini dile getirdikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.

Publisher

Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi (The Black Sea Journal of Social Sciences), Giresun University

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference58 articles.

1. Altıparmak, M., Dürdane Kurt, İ. ve Kapıdere, M. (2011). E-öğrenme ve uzaktan eğitimde açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemleri. Malatya: Akademik Bilişim’11-XIII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri Kitabı, 343-352.

2. Al Lily, A. E., Ismail, A. F., Abunasser, F. M. ve Alqahtani, R. H. A. (2020). Distance education as a response to pandemics: Coronavirus and Arab culture. Technology in Society, 101317. https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2020.101317.

3. Aziz, A. ve Dicle, Ü. (2017). Örgütsel iletişim. İstanbul: Hiperyayın.

4. Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (2), 368-388.

5. Baş, K. (2020). Covıd-19 Pandemi Sürecinde Sosyal Bilgiler Öğretiminde Uzaktan Eğitimin Artıları ve Eksileri. Onur Zahal, Şehriban Koca ve Kenan Baş (Ed.), Eğitim Bilimlerinde Teori ve Araştırmalar II, Cilt-1 (s. 61-78). Ankara: Gece.

Cited by 3 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3