Affiliation:
1. Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Abstract
Ekonomi yazınında, 1990’lı yıllarda başlayan ekonomik büyüme sürecinde yönetişimin önemli bir faktör olduğu tartışmaları, günümüzde de devam etmektedir. Bu tartışmaların odak noktası, ülkelerdeki kurumların performansı olarak ele alınan yönetişim kavramının içerdiği anlam ve kapsadığı alanla yakından ilişkilidir. Ülkelerin yönetişimsel özelliklerinin, piyasa mekanizmasının işleyişine etki edebileceği görüşü, piyasa aktörlerinden biri olan girişimcilerin davranışlarını ve ekonomik büyüme üzerindeki etki düzeylerinin belirlenebilmesine yönelik soruları da beraberinde getirmiştir. Bu amaçla bu çalışmada yönetişim, girişimcilik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler Dumitrescu ve Hurlin (2012) tarafından geliştirilen panel nedensellik analizi ile 2006-2020 döneminde ve 56 ülke örnekleminde incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre ekonomik büyüme ile girişimcilik arasında çift yönlü, ekonomik büyüme ile yönetişim arasında çift yönlü ve yönetişim ile girişimcilik arasında çift yönlü nedensel ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, ekonomilerin temel sorunu olan sürdürülebilir ekonomik büyüme için yönetişim ve girişimcilik faktörlerinin önemini vurgulamaktadır.
Publisher
Ekonomi Maliye Isletme Dergisi
Subject
Pharmacology (medical),Complementary and alternative medicine,Pharmaceutical Science
Reference58 articles.
1. Acemoglu, D. (2003). “A Historical Approach to Assessing the Role of İnstitutions in Economic Development, Root Causes”. Finance and Development, 40 (2):27-30.
2. Acemoglu, D., Johnson, S. & Robinson, J. A. (2005). “Institutions as a Fundamental Cause of Long-Run Growth”. Handbook of Economic Growth, 1, 385-472.
3. Acs, Z. J., Audretsch, D. B., Braunerhjelm, P. & Carlsson, B. (2012). “Growth and Entrepreneurship”. Small Business Economics, 39(2): 289-300.
4. Adusei, M. (2016). “Does Entrepreneurship Promote Economic Growth in Africa?”. African Development Review, 28(2):201-214.
5. Akçacı, T. & Yılmaz, Ö. (2021). “G-8 Ülkeleri ve Türkiye’de Dışa Açıklık, Ar-Ge Harcamaları ve Reel Döviz Kuru İlişkisi Üzerine Panel Veri Analizi”. International Journal of New Approaches in Social Studies, 5(2):381-399.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献