Affiliation:
1. İstanbul Aydın Üniversitesi
Abstract
Bireylerin ve toplumların iletişim araçlarını kullanma süreçleri kültür ya da konuşulan dil dolayısıyla farklılıklar gösterebilmektedir. Bununla birlikte, benzer içeriklere gösterilen tepkilerin öğrenilmesi farklı araçlar için teoride önemli fikirler sunabilir. Bu çalışmanın amacı da, benzer bir içeriğin farklı dillerde izleyen kullanıcılarda nasıl bir etkileşim ortamı oluşturabileceğinin anlaşılmasını sağlamaktır. Bu yüzden, çalışma, küresel anlamda benzer tepkiler gösterileceği varsayılabilecek trafik kazası videolarına odaklanmıştır. Örneklem grupları için YouTube'da en çok aboneye sahip ilk 50 trafik kazası kanalı ile 30 adet Türkçe yayın yapan trafik kazası kanalı seçilmiştir. İki farklı hipotez grubuyla, kanallar ve kanalların videoları ayrı ayrı testlere tabi tutulmuşlardır. İlk hipotez grubu için tüm kanalların yorum ve beğeni oranları hesaplanmış; ardından izlenme sayıları ile ağırlıklı oranlamalar üzerinden kanalların ortalamaları elde edilmiştir. İkinci hipotez grubu için de, Türkçe kanalların video sayıları ile yakın sayıda bir örneklem grubu karşılaştırması yapabilmek için, ilk 50 kanal arasından ilk 4 kanalın videoları alınmıştır. Tüm verilerin box-plot yöntemiyle aykırı değerleri hesaplanmıştır. Çıkarılan aykırı değerler sonrasında, kanallar için Shapiro-Wilk, videolar için de Kolmogorov-Smirnov normallik testleri gerçekleştirilmiştir. Bu iki süreç sonrasında hipotez testlerine geçilmiş olup, kanallar için Welch'in T-Testi (n1=47 ve n2=28; p=0,041); videolar için Mann-Whitney U Testi (n3=586 ve n4=579; p=0,00001) uygulanmıştır. Sonuçlar hem kanallar için hem de videolar için farklı ortalamalara sahip olunduğunu göstermiştir. Türkçe içerik izleyicilerinin, diğer gruplara oranla, beğeni bırakırken aynı zamanda yorum yapma eğiliminde de olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
Akdeniz Universitesi Iletisim Fakultesi Dergisi
Reference79 articles.
1. Abdelkader, O. A. (2021). A proposed benchmark guide for customer engagement rating via YouTube channels. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education, 12(13), 6286-6296.
2. Adamová, V. (2020). Dashcam as a Device to Increase the Road Safety Level. CBU International Conference on Innovations in Science and Education (Natural Sciences and ICT), March 18-20, Prague, Cezch Republic, 1-5.
3. Akarsu, H., & Sever, N. S. (2019). Türkiye'de Ad Engagement Kavramı: Akademi ve Uzman Perspektifinden Bir Değerlendirme. Erciyes İletişim Dergisi: Uluslararası Dijital Çağda İleitşim Sempozyumu Özel Sayısı, 203-224.
4. Anderson, D. R., Sweeney, D. J., & Williams, T. A. (2016). Essentials of Modern Business Statistics with Microsoft Excel. Boston, USA: Cengage Learning.
5. Bazilinskyy, P., Eisma, Y. B., Dodou, D., & de Winter, J. F. (2020). Risk perception: A study using dashcam videos and participants from different world regions. Traffic Injury Prevention, 1-8.