Rekabet Gücü Olarak Kaynak Tabanlı Eko-Yeniliğin İşletme Performansı Üzerindeki Etkisi: Antalya Sanayi İşletmelerinde Bir Uygulama

Author:

Papatya İlbey KutluhanORCID

Abstract

Kaynak tabanlı eko-yenilik [ekolojik yenilik] ile işletme performansının geliştirilmesi sürdürülebilir eko-rekabet gücü elde etmenin ötesinde öncelikle doğal kaynakların bozulmasını azaltmak, temel yaşam koşullarını iyileştirmek ve çevre dostu fırsatları yakalamak için kritik başarı faktörü olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte işletmenin kıt doğal kaynaklara bağımlılığını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda kârlılığını, müşteri sadakatini, marka değerini, kurumsal itibarını kısacası sürdürülebilir rekabet gücünü artıracak koşulları yaratabilmesi anlamına gelmektedir. Bu kapsamda eko-süreç yeniliği, eko-örgütsel yenilik ve eko-ürün yeniliğinin işletme performansı üzerindeki etkisini ölçmeye yönelik Antalya ilinde faaliyet gösteren sanayi işletmelerinde toplamda 220 işletme yönetici ile görüşme yapılarak bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kaynak tabanlı kuram bağlamında eko-yeniliğin işletme performansı üzerindeki etkisini belirlemek ve böylelikle gelecekte yapılacak olan çalışmalara ışık tutmak amaçlanmıştır. Ampirik çalışma analizleri sonucunda, kaynak tabanlı eko-yeniliğin işletme performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu teyit edilmiştir.

Publisher

Burdur Mehmet Akif Ersoy University

Reference51 articles.

1. Acemoğlu, D., Aghion, P., Bursztn, L. ve Hemous, D. (2012). The environment and directed technical change. American Economic Review, 102, 131-166. https://doi.org/10.2139/ssrn.1668575

2. Albu, A. (2017). Industrial symbiosis: an innovative tool for promoting green growth. Filho, W. L, Pociovalisteanu, D.M. ve Al-Amin A.Q. (Eds.) içinde, Sustainable economic development green economy and green growth (ss. 1-29). Springer International Publishing.

3. Aminu, A. M. (2005). Foreign direct investment and the environment: pollution haven hypothesis revisited. Paper Prepared for The Eight Annual Conference on Global Economic Analysis, Lübeck, Germany, 9-11 June.

4. Andersen, M. M. (2008). Eco-innovation: Towards a taxonomy and a theory, entrepreneurship and innovation. DRUID Conference, Copenhagen.

5. Andre, F. J. (2015). Strategic Effects and the porter hypothesis “game theory applications to environmental economics. Munoz-Garcia, A. D. F., Espinola-Arredondo, A. (Eds.) içinde, Within the six volumes contained in the WSPC set on globalization, society and environment. World Scientific Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3