XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı’da Nüfus ve Beşerî Sermaye: Selanik Örneği
Author:
BAYCAR Kazım1ORCID, METE Ömer Faruk2ORCID
Affiliation:
1. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ, İKTİSAT PR. 2. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ, TARİH PR.
Abstract
Tarihsel bağlamda nüfus çalışmaları akademi dünyasında gün geçtikçe daha fazla ilgi görmeye başlayan bir alan haline gelmiştir. Bu çalışma tarihsel demografi kapsamında on dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında Osmanlı İmparatorluğu’nun en gözde vilayetlerinden biri olan Selanik’in demografik yapısını incelemeyi amaçlamaktadır. Selanik bu dönemde ticaretin hakim olduğu bir liman kenti olduğu kadar, farklı dinî ve etnik aidiyetlere mensup insanların da bir arada yaşadığı bir kent olması yönüyle pek çok çeşitliliği içinde barındırmaktaydı. Kentin bu özelliği çalışmamızın konusunu oluşturmasında etken olmuştur. Makalemizin veri kaynakları Selanik kentinde yaşayan insanların sayısı, yaşları ve fiziksel özellikleri kadar bu değişkenlerden hareketle türeteceğimiz beşerî sermaye verileri oluşturmaktadır. Söz konusu veriler Tanzimat'ın başından itibaren imparatorluğun birçok bölgesinde tutulan nüfus kayıtlarından biri olan 1841 tarihli Müslim ve gayrimüslim nüfus defterlerinden elde edilmiştir. İçerik itibarıyla son derece zengin niteliğe sahip bu defterler Selanik’te her bir erkek hane reisinin ismi, şöhreti, fiziksel özellikleri, yaşları, meslekleri, erkek çocuk sayısı ve engellilik durumları gibi bilgiler sunmaktadır. Oluşturduğumuz veri kümesinden hareketle Selanik nüfusunun temel özellikleri farklı toplumsal bileşenler arasında mukayeseli bir biçimde değerlendirilecektir.
Publisher
Namik Kemal University
Reference26 articles.
1. Arşiv Kaynakları (BOA)
BOA, NFS.d, 5015, 5037, 4974. 2. Araştırma-İnceleme Eserler
A’HEARN, Brian, BATEN, Jörg ve CRAYEN, Dorothee, “Quantifying Quantitative Literacy: Age Heaping and the History of Human Capital”, The Journal of Economic History 69, S. 3, 783-808, 2009. 3. ANASTASSIADOU, Meropi, Selanik, 1830-1912, çev. Işık Ergüden, İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001. 4. AYDIN, H. Veli, “1821 Yunan İsyanı Sırasında Selanik Sancağı ve İsyana Karşı Alınan Önlemler”, Tarih İncelemeleri Dergisi 33, S. 2, 303-34, 2018. 5. BARKAN, Ömer Lütfi, “Türkiye’de İmparatorluk Devirlerinin Nüfus ve Arazi Tahrirleri ve Hakana Mahsus İstatistik Defterleri II”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası 2, 214-47, 1940.
|
|