Affiliation:
1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Tedavi veya profilaktik amaçlı çekimine karar verilen mandibular üçüncü molar dişlerin çekimi esnasında ve sonrasında karşılaşılabilecek komplikasyonları öngörmek amacıyla mandibular üçüncü molar dişlerin lingual kortikal kemik ile olan ilişkisinin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: İncelenen mandibular 3. Molar dişlerin pozisyonları: mesioangular, vertikal, horizontal ve distoangular olmak üzere dört gruba ayrıldı. Dişlerin kuron ve kök bölgesinden mandibular lingual kemiğe en yakın noktalarıyla mandibular lingual kemik arasındaki mesafeleri ölçüldü.
Bulgular: Mandibular kortikal kemikle mandibular üçüncü molar dişlerin arasında mesafe olmadığı perforasyon durumu kadınlarda kuron bölgesinde % 22.5, erkeklerde % 26.8 iken tüm hastalarda 24.4% olarak bulundu. Kadınlarda kök perforasyonu görülme sıklığı % 28.2, erkeklerde % 33.9 iken tüm hastalarda % 30.7 olarak bulundu. Sırasıyla en sık kuron bölgesi perforasyonu izlenen pozisyonlar horizontal>mezioangular>distoangular>vertikal iken en sık kök bölgesi perforasyonu izlenen pozisyonlar ise horizontal>mezioangular>vertikal> distoangular olarak tespit edildi. Mandibular lingual kemik kalınlığı ortalama kuron bölgesinde 0,85mm, kök bölgesinde ise 0,76 mm olarak ölçüldü.
Sonuçlar: Bu çalışmada perforasyonun en fazla görüldüğü mandibular üçüncü molar pozisyonu kuron ve kök bölgelerinin her ikisinde de horizontal pozisyon olarak tespit edildi. 2 boyutlu radyografilerde değerlendirilmesi mümkün olmayan mandibular lingual kortikal kemik kalınlığı ve ilgili bölgedeki perforasyon alanları preoperatif olarak KIBT ile değerlendirilmelidir.