Affiliation:
1. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi
Abstract
Amaç: Farklı türde akışkan rezin kompozitlerin mine ve dentindeki mikro makaslama bağlanma dayanımını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Yüz sekiz çürüksüz insan alt 3. büyük azı dişinde hazırlanan örnekler rastgele 4 ana grupta ikişer alt grup ve 1 adet kontrol grubu olacak şekilde 9 gruba (n=12) ayrıldı : Grup-VF: Kendinden adezivli akışkan rezin kompozit (Vertise Flow); Grup-GUF: Geleneksel akışkan rezin kompozit (G-ænial Universal Flo); Grup-MEF: Yoğun dolduruculu akışkan rezin kompozit (Majesty Es Flow). Grup TEF: Bulk-fill akışkan rezin kompozit (Tetric Evo Flow) ve Grup-KNTRL: Adezivsiz uygulanan kendinden adezivli akışkan rezin kompozit (Vertise Flow). Adeziv sistem olarak Single Bond Universal her grupta iki farklı yöntemle uygulanarak ikişer alt grup hazırlandı : a) Self-Etch uygulama (SE), b) Etch & Rinse (asitle ve yıka) uygulama (ER) Tüm gruplarda adeziv sistemin uygulanmasından sonra, iç çapı 0.90 mm. olan Tygon tüpler kullanılarak kompozit silindirler oluşturuldu . Örneklerin mikro makaslama bağ dayanımları (μSBS) üniversal bir test cihazı kullanılarak belirlendi. Veriler iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post-Hoc Tukey testi ile analiz edildi (α=0.05).
Bulgular: MEF+ER grubunun minedeki μSBS değeri diğer gruplara kıyasla daha yüksek (55.86 MPa/cm2) bulunmuş iken, dentin dokusunda en yüksek μSBS değerine GUF+SE grubunda ulaşıldı (31.97 MPa/cm2) (p<0.05). Tüm gruplarda, mine dokusunda etch and rinse (ER) yöntemiyle uygulanan kompozitlerin bağlanma dayanımı self-etch (SE) yönteme kıyasla yüksek bulundu (p<0.05). VF grubunda mine ve dentin dokusunda hem self-etch hem de asitle ve yıka yöntemiyle uygulandığında en düşük μSBS değerlerini gösterdi.
Sonuçlar: Doldurucu oranı artırılmış akışkan rezin kompozitler, bulk-fill ve kendinden adezivli akışkan rezin kompozitlere kıyasla daha iyi bir bağlanma dayanımı sergilemiştir. Kendinden asitli üniversal adeziv sistemin asitle kombine uygulanması akışkan rezin kompozitlerin bağlanma dayanımını olumlu yönde etkilemektedir.
Reference38 articles.
1. Terry DA. Restoring with Flowables. 1st edn. Illinois. USA. Quintessence Publ. 2017.
2. Lokhande NA, Padmai AS, Rathore VP, Shingane S, Jayashankar DN, Sharma U. Effectiveness of flowable resin composite in reducing microleakage - an in vitro study. J Int Oral Health. 2014;6(3):111-4.
3. Mirică IC, Furtos G, Bâldea B, Lucaciu O, Ilea A, Moldovan M. Influence of filler loading on the mechanical properties of flowable resin composites. Materials. 2020;13(6):1477-89.
4. Battancs E, Fráter M, Sáry T, Gál E, Braunitzer G, Szabó PB, Fracture behavior and integrity of different direct restorative materials to restore noncarious cervical lesions. Polymers. 2021;13(23):4170-81.
5. Mishra P, Jaiswal S, Nikhil V, Gupta S, Jha P, Raj S. Evaluation of marginal sealing ability of self-adhesive flowable composite resin in Class II composite restoration: An in vitro study. J Conserv Dent. 2018;21(4):363-8.