Affiliation:
1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
2. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, retrospektif olarak incelenen panoramik radyografilerde görülen dental anomalilerin tüm tip ve alt tiplerinin prevalansını değerlendirmekti.
Gereç ve Yöntemler: 2019 yılının son 6 ayında, bir fakülte hastanesine başvuran ve panoramik röntgeni çekilen 14 – 70 yaş aralığındaki 1266 hastanın radyografisi incelendi. Durum, büyüklük, sayı, biçim ve doku olarak 5 tip, toplamda 21 alt tip (Transpozisyon, Ektopi, Enversiyon, Median diastema, Mikrodonti, Makrodonti, Hipodonti, Oligodonti, Anadonti, Supernumerer, Meziodens, Talon tüberkülü (dens evaginatus), Taurodontizm, Dilaserasyon, Geminasyon, Füzyon, Concrescence, Dens in dente (dens invaginatus), Amelogenezis imperfekta, Dentinogenezis imperfekta, Dentin displazisi) gelişimsel diş anomalisi araştırıldı. Yaş ortalamaları için bağımsız örneklem t-testi, anomalilerin dağılımlarını değerlendirmek için ki-kare ve Fisher’s Exact testi kullanıldı.
Bulgular: Yaş ortalaması 36.9 olan hastaların % 27.8’inde dental anomali görüldü. Kadınlarda anomali görülme prevalansı (% 30.3) erkeklere göre (% 23.8) anlamlı olarak daha yüksekti. Anomaliye sahip kadınlarda ise biçim anomalisi (% 68.6) ve alt tipi olarak talon tüberkülü (% 40.3) prevalansı anlamlı olarak yüksekti. Diğer anomali alt tipleri ve cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. En sık, sırasıyla talon tüberkülü (% 36.1), dilaserasyon (% 15.3), median diastema (% 12.8), tek diş eksikliği (% 11.9) ve dens in dente (% 11.6) alt tiplerine rastlanıldı.
Sonuç: Her dört hastadan birinde dental anomaliye rastlama ihtimali olduğunu gösteren çalışmanın sonucu, başvuran her hastadan panoramik radyografi alınmasının ve detaylı bir incelemenin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.